Ровер «Персеверанс» отримав кисень з атмосфери Марса

Ровер «Персеверанс» протестував свій інструмент MOXIE, призначений для отримання кисню з марсіанської атмосфери, повідомляє NASA. Йому вдалося виділити близько п’яти грамів кисню — цього вистачило б для дихання одного астронавта протягом десяти хвилин.

Прилад MOXIE. NASA, JPL-Caltech / NASA

Прилад MOXIE. NASA, JPL-Caltech / NASA

Що таке MOXIE?

MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) — це інструмент, що дозволяє добувати кисень з марсіанської атмосфери, який можна буде використовувати для дихання та палива. Він встановлений на ровері «Персеверанс», його розміри не перевищують 30 сантиметрів. Це лише перша експериментальна установка, призначена для перевірки технології — майбутні генератори кисню будуть приблизно у 100 разів більшими. MOXIE здатний виробляти до 10 грам кисню за годину. Для цього він використовує вуглекислий газ, який складає до 96% марсіанської атмосфери. Апарат відділяє атоми кисню від молекул вуглекислого газу та випускає в атмосферу побічний продукт — монооксид вуглецю, або чадний газ. Процес перетворення вимагає високих температур, приблизно 800 градусів за Цельсієм, тож пристрій виготовлений з термостійких матеріалів.

Скільки кисню він зміг добути?

Під час свого першого тестування 20 квітня 2021 року MOXIE отримав 5,37 грам кисню. Цього вистачило б для дихання одного астронавта протягом десяти хвилин. Очікується, що MOXIE добуватиме кисень ще принаймні дев'ять разів протягом марсіанського року (майже два земних роки). Ці цикли виробництва відбуватимуться у три етапи. Спершу дослідники перевірять функціонування приладу, згодом MOXIE буде працювати за різних атмосферних умов: під час різного часу доби та різних пір року. Наступним етапом стане випробування нових режимів роботи з використанням різних температур.

Скільки кисню знадобиться для пілотованого польоту і операцій на Марсі?

Двигуни ракети використовують кисень, щоб спалювати своє паливо. Щоб відправити на Землю з поверхні Марса чотирьох астронавтів, майбутній місії знадобилося б приблизно 7 тонн ракетного палива та 25 тонн кисню. Астронавтам, які живуть і працюють на Марсі, було б потрібно набагато менше кисню для дихання: близько однієї тонни на рік для однієї людини. Набагато доцільніше буде використовувати ресурси, які можна виробити на місці, ніж везти їх з Землі. Дослідники сподіваються, що майбутні більші аналоги MOXIE забезпечать астронавтів киснем, який також можна буде поєднувати з воднем, щоб отримувати воду.