«Персеверанс» передав звуки Марса. Чути вітер і шум коліс

NASA поділилися записаними двома мікрофонами на борту ровера «Персеверанс» звуками Марса. П'ять годин поривів марсіанського вітру, хрускоту коліс марсохода під час їзди та шум двигунів. Мікрофон навіть вловив гудіння гвинтів дрона Ingenuity під час його четвертого польоту. Плейлист із записами доступний на сайті агентства.

«Персеверанс» дивиться на марсіанський камінь, з якого йому вдалося взяти зразки породи. Їх повернуть на Землю для дослідження. Валун до речі назвали Rochette. NASA / JPL-Caltech / MSSS

«Персеверанс» дивиться на марсіанський камінь, з якого йому вдалося взяти зразки породи. Їх повернуть на Землю для дослідження. Валун до речі назвали Rochette. NASA / JPL-Caltech / MSSS

Який Марс на слух?

Потрапивши на Марс, рівень звуку, який ви чуєте, одразу знизиться. Марсіанська атмосфера приблизно в сто разів менш щільна, ніж Земна, а тому вам доведеться бути набагато ближчими до джерела звуку, щоб чути його з тією ж гучністю, до якої ви звикли. Також вуглекислий газ, якого в марсіанській атмосфері більше 96 відсотків, поглинає більшість високочастотних звуків, тому на великі відстані можуть поширюватися тільки низькочастотні. І, звичайно, звукам, що поширюються у холодній марсіанській атмосфері, знадобиться більше часу, щоб дістатися до слухача. При середній температурі поверхні близько -63 градусів Цельсія, швидкість звуку знижується до 240 метрів в секунду. Для порівняння, на Землі це 340 метрів в секунду. До речі нещодавно ми розповідали, як фізики вперше вирахували теоретичну верхню межу швидкості звуку, але не змогли знайти матеріал, який би підтвердив це експериментально.

«Персеверанс» — перший космічний апарат, що записує звук Червоної планети. На планеті він висадився у кратері Єзеро 18 лютого. Завдяки двом мікрофонам на борту марсохода, NASA зафіксувало майже п'ять годин поривів марсіанського вітру, шум від коліс марсохода та двигунів від руху «руки» ровера. Мікрофон навіть з відстані у 80 метрів вловив гул гвинтів дрона Ingenuity під час його четвертого польоту 30 квітня. Послухати весь плейлист можна за посиланням. NASA пропонують одягати навушники, а також порівняти звуки Марса зі звуками на Землі чи послухати, як би ви звучали, стоячи посеред кратера Єзеро, де зараз знаходиться ровер.

NASA про звуки Марса. NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / CNRS / IRAP / DPA

Чим ровер слухає?

Один з мікрофонів, EDL, знаходиться на шасі і допомагає стежити за станом коліс та внутрішніх систем «Персеверанса». Це комерційний мікрофон збоку від марсохода призначався для запису звуків під час входження в атмосферу, спускання та посадки. Цього йому зробити не вдалося, однак він пережив подорож і став записувати для NASA звуки пересування марсохода.

Мікрофон на шасі. NASA / JPL-Caltech

Мікрофон на шасі. NASA / JPL-Caltech

Другий мікрофон є частиною інструменту SuperCam на щоглі ровера. SuperCam досліджує гірські породи та ґрунти за допомогою камери, лазера та спектрометрів для пошуку органічних сполук, які можуть бути пов’язані з минулим життям на Марсі. Агентство записало звуки попадання лазера в ціль та сподіваються, що цей звук також допоможе дати уявлення про твердість, масу і тип порід. За допомогою цього мікрофона ровер також вловив звуки марсіанського вітру. До слова, вимірювати швидкість, тиск і температуру вітру можна датчиками MEDA на борту, але всього один-два рази в секунду протягом двох годин. А мікрофон SuperCam може передавати аналогічну інформацію зі швидкістю 20 тисяч разів на секунду протягом декількох хвилин.

Мікрофон на SuperCam. NASA / JPL-Caltech

Мікрофон на SuperCam. NASA / JPL-Caltech


Фото в анонсі: Селфі «Персеверанса» з каменем, з якого йому вдалося взяти зразки для дослідження. Камінь назвали Rochette. NASA / JPL-Caltech / MSSS