Павуки катапультувалися від самок-канібалів, людиноподібний робот попрацював на залізниці, а пес відшукав середньовічний скарб

Заблокований нейрон не дав мишам отримати задоволення від погладжування пензликом, вервети врахували суперників на шляху до бананів, а кожен п'ятий вид рептилій опинився під загрозою вимирання. Про це, а також про польського песика у пошуках середньовічних скарбів та гігантського робота із залізниці - у нашому дайджесті!

Суперництво змусило верветів планувати найкоротший шлях до бананів

У чому полягають ваші харчові рішення? Що обрати у холодильнику чи де можна придбати необхідне? Однак з'ясувалося, що якби ви були фруктоїдними соціальними мавпами верветами, то вам би також довелося враховувати безліч речей, а зокрема — ризик суперництва за ласощі. У ході експериментів над приматами з не надто цінним для них насінням кукурудзи та дуже бажаними бананами вчені взялися реєструвати, які ласощі та за яким маршрутом обиратиме вервета.

У ході понад тисячі випробувань вервет ласощами науковці виділили три стратегії добування їжі у тварин і так дійшли висновку, що у близькості до конкурентів вервета-учасниця мчалася одразу до банана, діставала його та їла. Коли ж вона була сама, то відвідувала й інші платформи по найкоротшій дорозі до банана. Причому не поспішали до бананів вони якщо мавп поруч піддослідна вервета не сприймала навсправжки і не вважала їх супротивниками, або ж вони знаходилися на далекій відстані. А ви б стали ризикувати бананами, якщо не будете впевнені у тому, що зможете його відбити у інших?

GIPHY

GIPHY

Вчені погладили мишей пензликом і уточнили механізм приємних дотиків

Науковці вирішили заблокувати лабораторним мишам нейрони, які відповідають за відчуття болю, свербежу та, імовірно, задоволення від дотиків, та запропонували їм погладжування пензликом. У мишей був вибір: навідуватися до частини клітки, де їх гладили, або залишатися там, де з ними нічого не відбувалося. І миші із заблокованими нейронами, на відміну від тварин із контрольної групи, не оцінили погладжування, уникали дотиків та не були схильні відвідувати камеру з пензликом частіше за іншу. Крім того, подальші дослідження показали, що миші із порушеною роботою цих нейронів частіше відчували стрес і тривожність, а також уникали сусідів чи нових мишей у клітці.

Миша відвідала камеру, у якій дослідник гладить її пензликом. Benlong Liu et al. / Science, 2022

Миша відвідала камеру, у якій дослідник гладить її пензликом. Benlong Liu et al. / Science, 2022

Кожен п'ятий вид рептилій опинився під загрозою вимирання

Вчені Міжнародного союзу охорони природи разом із майже тисячею колег-герпетологів із різних частин світу взялися за оцінку ступеню загрози рептиліям — понад 10 196 видів, що складають 89 відсотків від загальної кількості описаних видів станом на 2020 рік. І з'ясувалося, що під загрозою вимирання знаходиться 21,1 відсотка досліджених видів, а кількісно це більше, ніж ссавців та птахів.

Основними причинами загрози плазунам назвали руйнування природних середовищ існування, а найбільшу загрозу визначили для черепах, де понад 57 відсотків опинилися під загрозою, крокодилів — 50 відсотків, а також лускатих, тобто змій, ящірок, амфісбен, з яких 19,6 відсотка видів опинилися під загрозою вимирання.

GIPHY

GIPHY

Самки павуків-улоборид не встигли з'їсти своїх самців. Ті вчасно катапультувалися

Китайські біологи описали раніше невідомий спосіб павуків уникати поїдання самками під час шлюбної поведінки. Спостерігаючи за шлюбною поведінкою групи із трьох сотень павуків, з'ясувалося, що вдалим обідом для самок завершилося всього три спаровування. Причини неуспіху допомогли розкрити 30 з'їдених самців, яких притиснули до самок, а також високошвидкісна камера, яка показала: самці павуків-улоборид вміють відштовхуватися від самки із середньою швидкістю 66 сантиметрів за секунду. І саме це катапультування рятує їх від канібалізму самок.

Катапультування самця Philoponella prominens. Shichang Zhang et al. / Current Biology, 2022

Катапультування самця Philoponella prominens. Shichang Zhang et al. / Current Biology, 2022

Пацюки інтенсивно потренувалися і зменшили свій потяг до шкідливої їжі

Вчені привчили 28 пацюків отримувати шкідливу їжу щойно вони натискали на важіль, затим перевели їх «на дієту», а половину піддали регулярним високоінтенсивним тренуванням на біговій доріжці. Все це — щоб дослідити, чи спрацює «фізкультурний підхід» із шкідливою їжею так само, як він працює із наркотичною залежністю: знижує тягу до кокаїну, канабісу, алкоголю та нікотину.

І щойно тварин після «дієти» і тренувань повернули до можливості отримувати шкідливу їжу, вимагаючи її за допомогою натискання на важіль, малоактивні пацюки після місячного утримання стали майже вдвічі частіше натискати на важелі, прагнучи отримати смачну, хоч і шкідливу винагороду. У цей час у тренованих не відмітили суттєвих змін у частоті натискання важелю в перший і останній день періоду утримання. Науковці вважають, їхні результати свідчать, що фізична активність може допомогти уникнути або принаймні зменшити інкубацію потягу до жирної їжі у людей, що схильні до раптових переїдань.

Паразити допомогли зміям передати свою ДНК амфібіям

Іноді генетичний матеріал можна передавати не лише розмноженням, а і за допомогою горизонтального перенесення генів іншому організму чи клітині, яка не обов'язково має бути вашим нащадком. Втім, якщо для бактерій це доволі поширене явище, то багатоклітинним це вдається рідко і зазвичай полягає в обміні мобільних фрагментів ДНК — транспозонами. І вчені звернули увагу на один транспозон, BovB, який можна знайти у геномі корів, та який спадково переноситься у змій та ящірок. Зібравши колекцію тварин з усього світу включно з паразитами цих тварин, вчені виявили BovB у всіх досліджених рептилій та половини знайдених амфібій.

І з'ясувалося, що BovB спочатку передавався вертикально у змій та ящірок, але потім багаторазово потрапляв горизонтальним перенесенням до амфібій. Причому перестрибував від змій до їхньої здобичі, рептилій, щонайменше 54 рази за період між 1,3 та 85 мільйонів років тому. І цікаво, що найбільше випадків сталося на території Мадагаскару. BovB також виявили у паразитів трьох типів, переважно теж із Мадагаскару, яким у підсумку і приписали участь у перенесенні ДНК, причому вчені підозрюють, що у цьому їм могли допомагати і віруси.

Можливі шляхи передачі зміїного BovB за допомогою паразитів. Товсті стрілки вказують напрямок горизонтального перенесення, а тонкі  —  подібність послідовностей BovB у представників різних таксонів. Chiaki Kambayashi et al. / Molecular Biology and Evolution, 2022 

Можливі шляхи передачі зміїного BovB за допомогою паразитів. Товсті стрілки вказують напрямок горизонтального перенесення, а тонкі — подібність послідовностей BovB у представників різних таксонів. Chiaki Kambayashi et al. / Molecular Biology and Evolution, 2022

Вчені закликали роботодавців посприяти зменшенню відчуття самотності серед працівників

Вчені обрали з тривалого дослідження впливу соціальних, економічних та політичних змін на добробут британців 16 тисяч людей і спробували знайти зв'язок між самотністю та зайнятістю. І знайшли! У даних двох хвиль опитування: дев'ятої (2017-2019 роки) та десятої (2018-2020 роки) самотніми себе відчували 37 і 40 відсотків добровольців відповідно. І з'ясувалося, що у дев'ятій хвилі люди на 16 відсоткових пунктів частіше були безробітними, тоді як у десятій хвилі — на 19,6, що вказує на зростання зв'язку із часом.

І найбільше ефект проявлявся у тих, хто відчував тривалий дефіцит соціальних контактів, тобто протягом обох хвиль дослідження, причому самотність виявилася пов'язана ще й із ризиком опинитися без роботи у майбутньому. Вчені вважають, що роботодавцям слід знати про цей двосторонній зв'язок та враховувати його для підтримання добробуту працівників.

GIPHY

GIPHY

Наука коротко

Гігантський, керований через віртуальну реальність, людиноподібний робот, який попрацював на залізниці та навіть почистив щіткою обладнання з висоту підіймального крана.

Шолом віртуальної реальності, який може торкатися вашого обличчя ультразвуком.

Вікінги, яких запідозрили у постачанні кісток моржів з Гренландії та Канади до Києва.

Польський пес знайшов скарб із рідкісними середньовічними монетами.