Пара роботизованих рук справилася з розкладанням рушників

Японські інженери представили новий підхід для роботизованих маніпуляторів, який допоможе їм складати рушники. Роботи використовують ToF-камеру, щоб знайти кут рушника, та за 11 секунд здатні успішно разом розпрямити кинутий поруч рушник. Як роботи могли б попрацювати у пральнях, вчені показали на YouTube-каналі своєї лабораторії та коротко описали на своєму сайті.

Ishikawa Group Laboratory

Хоча роботи добре вправляються з великою кількістю завдань і можуть вже брати участь у роботі, де потрібно вправно маніпулювати якимись предметами, здебільшого це предмети жорсткі. Тобто їм не страшно, якщо робот не розрахує свою силу стискання, а самому роботу легше їх брати до рук, бо вони не деформуються. А от із менш стійкими з цього боку речами у роботів справи гірше, зокрема із тканинами, які постійно змінюють форму: не мають однакового положення, щоб їх підхопити, та змінюють його, поки маніпулятор намагається щось зробити.

Однією з таких неорганізованих форм цього разу став рушник, взаємодіяти з яким група японських інженерів з Токійського університету вирішила навчити пару роботизованих рук.

Труднощі у роботів зокрема з рушниками виникають через те, що вони не можуть знайти зручну точку для захоплення. І якщо роботу потрібно розстелити рушник, то це має бути два кути з різних його боків. У цій роботі вчені звернулися до камер Time-of-flight, які допоможуть парі маніпуляторів ці кути знайти. У підсумку з 30 спроб правильно взяти рушник і вдвох його розстелити, 25 були успішними. У середньому роботам вистачало на це 10,7 секунди, де найдовший час (5 секунд) зайняло його вирівнювання.

Цю пару інженери пропонують для роботи у пральнях майбутнього. І нещодавно nauka.ua писала про роборуку, яку можна поставити працювати разом з нею — маніпулятор від італійських інженерів, який вміє завантажувати речі у пральну машину.

Хатні справи для роботів:

🍽️Завантажувати пральну і посудомийну машину обіцяє і однорукий робот від Samsung

🐾 Китайський чотириногий Unitree з рукою може відкривати двері і наповнювати келихи вином

🪟 А миття вікон можна доручити дронам