Дрон помив вікна

Американська компанія Apellix продемонструвала за роботою свого дрона Opus X8 Softwash — йому доручили помити вікна у лікарні штату Флорида. До фасаду будівлі є можливість дістатися лише альпіністським спорядженням. Дрон же злетів із необхідною системою подачі води та сумішшю для миття, яку можна подавати зі швидкістю до 30 літрів на хвилину. Відео з Opus X8 Softwash за роботою Apellix опублікували на своєму YouTube-каналі.

Apellix / YouTube

Apellix / YouTube

Навіщо дронам мити вікна?

Технологічна еволюція дала дронам можливість зайняти широкі сфери нашого побуту: від спостереження, доставки вантажів чи дефібриляторів та навіть збору врожаю і пошуково-рятувальних операцій. І вони, маючи неабияку перевагу перед земними роботами, можуть працювати у місцях, доступ до яких можна забезпечити лише підіймачами, альпіністським спорядженням чи іншими системами. Це не лише значно обмежує можливості роботи, а і є доволі небезпечним не лише для роботів, а і для людей. Тому можливість передоручити принаймні частину таких завдань дронам ввижається чи не найефективнішим рішенням. І одну з подібних задач, а саме миття вікон на висотних будівлях, американська компанія Apellix вирішила довірити своєму дрону Opus X8 Softwash.

Як він справився?

За словами компанії, дрон може працювати на висоті до 45 метрів та системою подачі води під тиском у 100 барів і витратами до 30 літрів на хвилину. При цьому дрон підіймає з собою систему шлангів і розпилювачів, а воду і живлення отримує з землі через троси і кабель, що дає можливість не залежати від заряду батареї і від власної вантажності. Opus X8 Softwash працює напівавтономно і керується оператором з землі, який визначає його рух, а відстань до робочої поверхні дрон визначає самостійно.

Apellix / YouTube

Apellix / YouTube

Тобто загалом робота Opus X8 Softwash виглядає так: оператор має розмістити дрон на його робочому майданчику та підключити його до резервуара з водою чи очищувальною рідиною, також до живлення. Дрон самостійно може контролювати своє положення біля стіни, однак оператор через пульт керування зможе переміщувати його до потрібних ділянок.

Apellix / YouTube

Це не перший робот, який працює з вертикальними поверхнями у майже промислових масштабах. Ми також розповідали про підвісного робота Duco, який навчився повзати стінами і креслити електронними чорнилами мікросхеми, щоб, наприклад, перетворити поверхню на піаніно.


Фото в анонсі: Apellix / YouTube