Пацюки-сомельє розрізнили між собою види білого вина
Пацюки виявилися здатними розрізняти між собою види білого вина, засновуючись на їхньому запаху. Раніше науковці вважали, що лише люди здатні пов’язувати складні поєднання запахів, як у вині, з певними категоріями. Оскільки загалом у пацюків нюх кращий за людський, то їхня здатність ще й розрізняти складні запахи може знайти застосування у біологічному виявленні різних запахів. Дослідження опублікували в журналі Animal Cognition.

Камера, в яку поміщали пацюків для тесту на розрізнення сортів вина. Зліва була карусель зі стаканчиками з різними сортами вина, а справа — важіль, на який мали тиснути пацюки, коли впізнавали той чи інший сорт, й отвір для видавання нагороди. Frasnelli et al. / Animal Cognition, 2025
Чим відрізняється здатність людей і пацюків розрізняти запахи?
Пацюки належать до тварин, чий нюх набагато кращий за людський. А щоб покращити його, як вважають науковці, гризуни ще й пищать ультразвуком, що дозволяє розподілити запашні молекули в повітрі для їх вловлювання. Але попри це досі лише людину вважали здатною розрізняти між собою різні складні запахи, наприклад, парфуми чи сорти вина.
Так стається тому, що люди мають більш розвинені розумові здібності та мовлення, які спрощують створення категорій: ми знаємо, що білі вина мають більш легкий аромат, тоді як червоні — насичений. І навіть якщо в цих винах зустрічаються подібні чи навіть однакові запашні сполуки, люди все одно можуть їх розрізнити. Утім попередні дослідження показали, що деякі тварини все ж можуть навчитися складних категорій, а тому науковці з Лондонського університету разом з італійськими й австрійськими колегами вирішили дослідити можливість розрізнення складних запахів пацюками.
Як пацюків навчили розрізняти вина?
Самців декоративних пацюків поміщали в камеру, де їм по черзі давали понюхати по чотири різних вина сортів Совіньйон Блан і Рислінг. Хоча ці вина відрізнялися за походженням, віком і виробником, вина одного сорту мали спільний ароматичний профіль, за яким їх легко розрізнила б людина-сомельє. Пацюки ж мали відрізнити один сорт від іншого та натиснути важіль, за кожне правильне натискання отримуючи винагороду.
Як виявилося, і пацюки також можуть приписувати навіть винам із трохи різним запахом певні категорії — Совіньйон Блан або Рислінг. У 94 відсотках випадків вони правильно розрізняли вина цих двох сортів. Крім того, коли пацюкам давали понюхати незнайомі їм вина цих же сортів, вони правильно співвіднесли їх із сортом у 65 відсотках випадків. Що цікаво, пацюки частіше правильно впізнавали той сорт вина, за який їм раніше давали винагороду. А от один із видів Рислінгу, який пацюки не змогли відрізнити від Совіньйон Блану з цієї ж винарні, виявився сильно відмінним від усіх інших Рислінгів, що визнали й експерти-люди.
Яка користь зі здатності пацюків розрізняти вина?
Науковці тепер вважають, що не лише люди, але й інші тварини можуть співвідносити складні аромати з певними категоріями. І хоча пацюки живуть недовго, тож їх навряд можна використати як заміну сомельє, але інші тварини з гарним нюхом — собаки, свині та, як не дивно, слони — теж можуть виявитися здатними розрізняти складні аромати. Тому науковці планують вивчити те, чи можна їх використовувати для виявлення таких ароматів. Тваринний нюх може знайти застосування не лише у розрізненні вин, але й у виявленні контрабанди.
- Розрізняти між собою вина за походженням навчили й алгоритм штучного інтелекту. Замість запаху та смаку напою він покладається на його хімічний склад.
- А от люди не змогли відрізнити між собою дешеві та дорогі вина: коли науковці називали дешеве вино дорожчим, то людям воно здавалося смачнішим. Але дороге вино не стало гіршим на смак від заниження його ціни.