Алгоритм штучного інтелекту навчили аналізувати сполуки у вині, щоб виявляти підробки. За хімічним складом напою алгоритм може з точністю у 99 відсотків визначити, з якого саме виноградника походить вино. Завдяки цьому фахівці сподіваються відстежувати недоброчесних постачальників, які вводять в оману про походження вина. Про це пише The Guardian.
Як навчили алгоритм?
Щоб розрізняти регіон походження вина, вчені Женевського університету тренували алгоритм машинного навчання на даних про хімічний склад 80 вин, створених за 12 років у семи різних регіонах Бордо у Франції. Однак, потім алгоритм мав виявляти не сполуки, які відрізнятимуть один напій від іншого, а шукати спільні для різних вин хімічні «підписи», які дозволили розподілити їх на мапі регіону. Так алгоритм з точністю до 99 відсотків визначав господарство, з виноградників яких виготовили напій. Однак, як повідомляють дослідники, точність падала вполовину для купажних вин, тобто тих, що виготовлені з винограду одного року врожаю. Вчені сподіваються, що їхній алгоритм допоможе не лише виявляти підробки, а і допомагати стежити за якістю вина на етапі змішування, аналізуючи зміни у складі напою.
- Покращить смак вин Бордо не лише уникнення підробок, а і зміни клімату. З'ясувалося, глобальне потепління покращує якість французьких вин у регіоні завдяки коротшим і ранішим сезонам.