Отрута найнебезпечніших павуків підлаштувалася під їхню поведінку

Австралійські науковці з'ясували, що склад отрути небезпечних австралійських воронкових павуків залежить від поведінки тварини. Так, у павуків Hadronyche valida при захисті від нападу змінюється склад токсинів, зокрема зменшується концентрація сполук, націлених на комах, пишуть вчені у журналі PLOS ONE.

Hadronyche valida. David Wilson

Hadronyche valida. David Wilson

Що це за павуки?

Австралійських воронкових павуків (Atracidae), які мешкають на півдні та сході континенту, часто називають найотруйнішими для людини павуками серед відомих. Їхня отрута є вкрай складною та містить тисячі токсичних сполук, частина яких має потенціал до застосування у медицині. Між тим, як павуки регулюють концентрацію цих токсинів в отруті та як вона залежить від зовнішніх факторів і поведінки самого павука, незрозуміло. Дослідженням цього зайнялися вчені Університету імені Джеймса Кука та Університету Монаша. Вони проаналізували склад отрути 75 австралійських воронкових павуків чотирьох видів — Atrax robustus, Hadronyche infensa, Hadronyche cerberea та Hadronyche valida — за різних сценаріїв: при полюванні, захисній поведінці та дослідженні нової території.

Як отрута залежить від поведінки?

Для трьох видів вчені не виявили зв'язку між складом отрути й поведінкою, проте це не стосувалося H. valida. Коли павуки цього виду захищалися, у них прискорювалося серцебиття та змінювався склад отрути. Зокрема у ній ставало менше компоненту ω-атракотоксину-Hi1b, який діє лише на комах. Можливо, так вони зберігають енергію, не виробляючи недієвих сполук при нападі на них хижаків, якими, найімовірніше, не є комахи. З іншого боку, речовини δ-атракотоксин-Hva1b, яка діє і проти комах, і проти хребетних, ставало більше. Надалі вчені хочуть з'ясувати, чи і в інших видів спостерігатиметься схожа залежність складу отрути й поведінки. Це допоможе у створенні ефективних протиотрут та виділенні з-поміж токсинів потенційних нових лікарських речовин.