Охолодження планети не захистить каву, какао та вино від наслідків змін клімату
Охолодження планети виявилося недостатньо для того, щоб врятувати плантації кави, какао-бобів і винограду від наслідків змін клімату. Хоча така стратегія допоможе захистити рослини від теплового стресу, вона безсила проти посух, сильних дощів і повеней, спричинених людською діяльністю. Тож для збереження важливих для людства культур необхідно комплексно боротися з наслідками змін клімату, зокрема покращувати системи зволоження чи, навпаки, відведення води від плантацій культурних рослин. Дослідження опублікували в журналі Environmental Research Letters.
Як моделювали майбутнє кави та вина?
Для охолодження планети та боротьби з глобальним потеплінням вже протягом довгого часу пропонують застосовувати частинки речовин, що збільшують здатність атмосфери відбивати сонячне світло та тепло. Щоб оцінити те, чи допоможе цей підхід боротися з загрозою змін клімату для сільського господарства, науковці моделювали його ефективність у 18 аграрних регіонах Західної Європи, Південної Америки та Західної Африки. Дослідники оцінювали те, чи температура, вологість, кількість опадів і темпи поширення хвороб дозволятимуть вирощувати у цих регіонах виноград, каву та какао-боби.
Як з’ясувалося, у всіх досліджених регіонах застосування частинок для відбивання сонячного світла ефективно знижувало середні температури. Однак лише у третині регіонів загальні погодні умови під впливом нового підходу протягом 2036-2045 років відчутно покращаться, сприяючи більшим урожаям. У цих регіонах також було найбільш відчутним зменшення ризику хвороб рослин, які більш активно розмножуються саме в умовах спекотного клімату. Крім цього, найбільш помітним покращення умов для рослин було тоді, коли науковці змоделювали сильне зниження температури на планеті, якого можна досягти саме завдяки новим підходам до охолодження планети, а не лише зменшенню кількості викидів.
Яким продуктам загрожує глобальне потепління
🍸 Як з’ясувалося, глобальне потепління може навіть погіршити смак джину, адже воно приносить різкі коливання кількості опадів, які змінюють смак ягід ялівцю.
🍺 Загрожує глобальне потепління і європейському пиву, адже хміль уже почав втрачати ароматичні речовини, які надають пиву унікального смаку.
🍷 А от вина з регіону Бордо, навпаки, можуть внаслідок змін клімату стати смачнішими, адже найкращий урожай у цьому регіоні збирають в умовах теплих і вологих зим.