Екстремальні погодні умови через зміни клімату погіршать смак джину
Спричинені глобальним потеплінням екстремальні погодні умови, такі як тривалі посухи чи зливи, погіршать смак джину. Усе через вплив на кількість летких сполук у ягодах ялівцю, який є одним з основних смакових компонентів цього виду алкоголю. А через непередбачуваність коливань погодних умов виробники ще й не зможуть забезпечити однаковий смак цього напою з року в рік. Дослідження опублікували в журналі Journal of the Institute of Brewing.
Як зміни клімату вплинуть на смак ялівцю?
Науковці аналізували вміст летких сполук, які відповідальні за аромат і смак, у ягодах ялівцю (Juniperus communis) урожаю різних років з семи південноєвропейських і балканських країн і порівнювали його з умовами зростання. Ці ягоди висушували та поміщали в спирт на деякий час, після чого переганяли. Так науковці в лабораторних умовах прискорено відтворили процес приготування джину.
Як з’ясувалося, вирощеним у дощові роки ягодам було потрібно більше часу на висихання, ніж вирощеним у посушливі. Таке тривале висушування зменшувало загальний вміст летких сполук в ягодах на 12 відсотків порівняно з коротшим. При цьому найбільше змінився вміст у ягодах і кінцевому продукті тих сполук, які не розчиняються у воді, але їхня концентрація в результаті зросла порівняно з водорозчинними сполуками. Як вважають науковці, це вплине на те, які нотки матиме приготований із таких ягід джин — цитрусові, квіткові, солодкі, деревні, гострі чи землисті.
Яким напоям загрожує глобальне потепління
🍺 Раніше дослідники з’ясували, що глобальне потепління зменшило вміст смакових речовин у хмелі, що погіршило смак європейського пива.
🍷 А от винам Бордо глобальне потепління не нашкодить, а навпаки — покращить їх смак. Усе тому, що зміни клімату приносять зимові опади й вищі температури, які покращують смак винограду.
☕️ Постраждати від глобального потепління може й кава, але науковці запропонували замінити чутливу до змін клімату арабіку на її дикого родича, який є стійкішим і допомагає створити смачніший напій.