Оголошено лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини

У 2020 році Нобелівською премією з фізіології та медицини нагородили Харві Альтера (Harvey Alter), Майкла Хютона (Michael Houghton) та Чарльза Райса (Charles Rice) за дослідження вірусу гепатиту С. Про це сьогодні повідомили під час онлайн-трансляції оголошення Нобелівських лауреатів, яку проводили із Каролінського інституту в Стокгольмі.

У 1940-х роках стало відомо, що існують два типи вірусів гепатитів. Перший, вірус гепатиту А, передається через забруднені воду та їжу, але зазвичай не викликає серйозних і довготривалих ускладнень після виліковування. Другий, на противагу йому, передається через кров і рідини тіла. Він є набагато небезпечнішим, оскільки може призводити до хронічного захворювання печінки та навіть до її цирозу та раку. Раннє діагностування інфекції ускладнене через те, що заражені протягом років та інколи десятиліть можуть не проявляти симптомів. У 1960-х Барух Блумберг з’ясував, що одну з форм цього гепатиту викликає новий вірус, названий вірусом гепатиту В. За це його було нагороджено Нобелівською премією з фізіології та медицини 1976 року.

Щоб знизити кількість нових заражень під час переливання крові, донорську кров стали тестувати на гепатит В. Однак, велика кількість нових хворих хронічним гепатитом після переливання все одно залишилася. Тоді Харві Альтер у кінці 1970-х почав вивчати це питання. Він з’ясував, що причиною є ще один новий вірус.

Майкл Хютон з Університету Альберти, який працював у фармацевтичній компанії Chiron, провів власні дослідження. Під час вивчення крові шимпанзе, заражених новим гепатитом, він виявив фрагменти невідомого вірусу. Ним виявився РНК-вірус із родини флавівірусів, якого назвали вірусом гепатиту С.

Збудника взявся вивчати й Чарльз Райс із Університету Вашингтона в Сент-Луїсі. Він виявив у геномі вірусу гепатиту С фрагмент, якого вважав важливим для його реплікації. Створивши вірус, який містив цей фрагмент, але не мав інактивуючих генетичних варіацій, вчений ввів збудника в печінку шимпанзе, що врешті викликало інфекцію. Так Райс довів, що саме вірус гепатиту С є причиною невідомих до того часу випадків гепатитів після переливань крові.

Харві Альтер, Майкл Хютон та Чарльз Райс зробили важливі відкриття, які сприяли визначенню вірусу гепатиту С, цим дозволили врятувати мільйони життів від зараження та розробити методи лікування для хворих. Нобелівський комітет нагородив учених більш ніж через 20 років після відкриттів, що вони зробили.

Щороку в світі реєструють понад 70 мільйонів вірусних гепатитів С. Вони є однією з найчастіших причин пересадки печінки та понад чотирьохсот тисяч смертей на рік. І саме дослідження трьох цьогорічних лауреатів допомагають створювати нові методи боротьби та навіть знищення вірусу гепатиту С.


Минулого року лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини стали Вільям Келін (William G. Kaelin), Грегг Семенца (Gregg L. Semenza) та сер Пітер Раткліф (Sir Peter J. Ratcliffe) за дослідження того, як клітини реагують на кисень і його відсутність. Вони описали механізм, при якому комплекс білків HIF активується у клітинах в умовах зниження рівня кисню, але деградує, як тільки кисню стає достатньо. Це відкриття може допомогти розробляти терапію проти анемії, онкологічних захворювань, інсульту, серцевих нападів та інфекційних захворювань.