Постійне приймання низької дози аспірину знизило ризик розвитку цукрового діабету у старших за 65 років людей. Дослідження за участю понад 16 тисяч добровольців свідчить, що аспірин зменшує шанси набути хвороби на 15 відсотків, про що повідомляють австралійські науковці у доповіді цьогорічної зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD).
Як приймали аспірин?
Поточне дослідження проведене в рамках ASPREE — масштабного дослідження впливу аспірину, або ацетилсаліцилової кислоти, на здоров'я людини. У ньому взяли участь 16 209 старших за 65 років людей, які не мали серцево-судинних, ментальних, метаболічних і фізичних порушень на момент початку дослідження. Їх розділили приблизно порівну на дві групи, одна з яких приймала щоденно по 100 міліграмів аспірину, а інша — пігулку плацебо. Протягом у середньому 4,7 року спостереження у 995 учасників розвинувся діабет, але у групі плацебо таких пацієнтів було на 15 відсотків більше. Також в учасників на плацебо рівень глюкози у крові натще збільшувався з кожним роком стрімкіше, ніж у групі аспірину.
Із результатів науковці роблять висновок, що аспірин, а можливо, й інші протизапальні препарати, можуть допомогти контролювати рівень глюкози у крові й перешкодити діабету у літніх людей. Вони закликають провести детальніші вивчення цього зв'язку.
- Аспірин часто призначають літнім людям як антитромботичний засіб, щоб запобігти ішемічному інсульту. Але останнє дослідження свідчить, що він не знижує ризик цього стану, але водночас збільшує шанси крововиливу у мозок.
- Також аспірин виявився недієвим як препарат для зміцнення кісток літніх людей і посприяв частішим падінням.