Незмінну помірну тягу до жорстоких відеоігор пов’язали з підвищеною агресією

Попри поширену думку, надмірна тяга підлітків до жорстоких відеоігор не пов’язана зі схильністю до агресії в дорослому віці, оскільки має тенденцію до спаду. Однак дорослі, що мають середню зацікавленість до жорстоких ігор ще з підліткового віку, у середньому частіше проявляють агресивну поведінку. Про це пишуть американські вчені у журналі Cyberpsychology, Behaviour, and Social Networking.

Що каже наука про відеоігри?

Чимало людей (особливо, старшого віку) впевнені у тому, що грання жорстоких відеоігор у дитячому та підлітковому віці призводить до розвитку агресії та схильності до насильства. Однак вже багато років вчені займаються вивченням цього питання і все ще не дійшли однозначної думки щодо нього. Більшість досліджень виявляли зв’язок між відеоіграми та жорстокістю, але це може бути наслідком нестачі довготривалих вивчень, які зосереджувалися б на схильностях до ігор в підлітковому віці та особливостями поведінки, зокрема прояву агресії, в дорослому віці. Науковці з Університету Біргама Янга провели саме таке дослідження.

Чим особлива робота вчених?

Із 2009 року науковці спостерігали за 500 тринадцятирічними підлітками, батьки яких дали згоду на участь в довгостроковому дослідженні. Серед цих дітей була приблизно однакова кількість хлопчиків та дівчаток. Їх просили вказати відеоігри, в які вони зазвичай грають. Відтак на основі інтернет-опитувань та рейтингів науковці оцінили кожну з них на предмет жорстокості за п’ятибальною шкалою.

Протягом десяти років учасники дослідження регулярно повідомляли про зміну вподобань в іграх. Також щороку вони заповнювали опитувальники, покликані оцінити агресію, просоціальну поведінку, наявність депресії та тривожного розладу.

Що виявили науковці?

Найжорстокіші ігри, до яких вчені віднесли, зокрема, Call of Duty, Grand Theft Auto, Gears of War й Dead Rising, грали учасники в ранньому підлітковому віці. Їх розділили на три групи: 4 відсотки віддавали перевагу майже винятково найжорстокішим іграм, 23 відсотки грали в такі ігри, але вони не переважали над іншими, а решта 73 відсотки учасників переважно грали менш жорстокі відеоігри. Трохи подорослішавши, інтерес до жорстоких ігор дещо знижувався, але загалом знову зростав ближче до дорослого віку.

Остаточні результати вказують, що прояви депресії, тривожності та просоціальної поведінки ніяк не пов’язані з видом відеоігор. Водночас агресивність несподівано виявилася вищою в дорослих учасників з другої групи, які грали в жорстокі ігри так само часто, як і в інші. У цих учасників з віком не знижувалася зацікавленість в жорстоких іграх, як це відбувалося з учасниками двох інших груп.

Дослідники підсумовують, що надмірна кількість жорстоких відеоігор в підлітковому віці не пов’язана з більшим ризиком розвитку агресивності. Ймовірно, через спад зацікавленості в них з віком. Однак постійна середня схильність до таких ігор, схоже, все ж має зв’язок із проявами агресії, вважають автори наукової роботи.