Неандертальські гени визначили ефективність низки лікарських препаратів

Група дослідників зі Швеції та Німеччини дійшла висновку, що два генетичні варіанти, які зустрічаються у кожного восьмого європейця, дісталися нам ще від неандертальців. Ці варіанти пов'язують із гіршою здатністю метаболізувати низку лікарських препаратів, зокрема протидіабетичних і протисудомних, зазначається у журналі The Pharmacogenomics Journal.

Getty

Getty

Звідки в нас чужі гени?

Наш вид Homo sapiens є єдиним видом людини, що дожив до сьогодні. Але цьому передувало співжиття протягом тисяч років із іншими видами людей, із якими наші предки хоч і могли конкурувати, але, як показують знахідки, і схрещуватися також. Особливо це стосується неандертальців (Homo neanderthalensis), із якими контакти відбувалися так часто, що це призвело до заміни їхньої Y-хромосоми нашою. Але і навпаки, до 4 відсотків генів сучасних людей поза Африкою походить від неандертальців.

Останнім часом зростає зацікавленість науковців стосовно того, як набуті гени впливають на наше здоров'я. Одне з недавніх досліджень показало, що генетичний варіант, пов'язаний із захистом проти важкого ковіду, теж походить від H. neanderthalensis. Інше виявило зв'язок між неандертальськими генами та ризиком захворювань шкіри, крові та депресії. А нова робота дослідників Каролінського інституту та Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка свідчить, що спадок вимерлої людини у нашому геномі пов'язаний ще й з ефективністю низки лікарських препаратів.

Як шукали неандертальські гени у нашому геномі?

Науковці досліджували гени CYP2C9 та CYP2C8, що впливають на активність однойменного білка, який вони кодують. І люди з деякими їх варіантами мають вищий ризик розвитку токсичних реакцій при вживанні навіть стандартних доз ліків, а також зниженої реакції на лікування. Проаналізувавши геном 2 504 людей різного походження та доступні геноми вимерлих людей, вчені виявили, що варіанти CYP2C9*2 та CYP2C8*3 не зустрічаються у людей з більшої частини Африки, але наявні разом у 12 відсотків європейців, а також у неандертальців, що вказує на їхнє походження від H. neanderthalensis.

Як ці варіанти впливають на ефективність ліків?

Неандертальські варіанти генів пов'язані зазвичай із низькою активністю відповідних білків. А оскільки у цьому випадку білки — це ферменти, що беруть участь у метаболізмі низки лікарських препаратів, це позначається на ефективності терапії. Зокрема, люди з CYP2C9*2 гірше метаболізують антикоагулянт варфарин та протисудомний засіб фенітоїн, призводячи до високого ризику небажаних реакцій та необхідності суттєво знижувати дозу у цих пацієнтів. Водночас вплив CYP2C8*3 залежить від препарату, із яким він взаємодіє. Наприклад, він посилює метаболізм протидіабетичного препарату піоглітазону, але знижує — ібупрофену.

Як ми раніше писали, частині людей від неандертальців дістався також ген, що робить їх чутливішими до болю.