Людська Y-хромосома замінила неандертальську

Порівняння черепа людини та неандертальця. hairymuseummatt / Wikimedia Commons

Порівняння черепа людини та неандертальця. hairymuseummatt / Wikimedia Commons

Науковці розшифрували Y-хромосоми трьох неандертальців і двох денисовців. Дослідження вказує на ближчу спорідненість неандертальців із сучасними людьми, ніж із денисівською людиною, ба більше, наша Y-хромосома могла замінити собою неандертальську від 100 до 370 тисяч років, пишуть вчені у журналі Science.

Чому це важливо?

Перше повне секвенування неандертальського геному провели ще десять років тому. Те дослідження показало, що наша ДНК на 99,7 відсотка збігається з такою у неандертальців. Крім того, інші генетичні досліди доводять, що сучасні люди є носіями частини їхніх генів. Проте до цього часу наші знання про геном неандертальців базувалися на вивченні добре збережених решток давнього виду людей, які були жінками. Тож ми мало що знали про їхні гени на Y-хромосомі, яка успадковується лише по батьківській лінії. Але у новому дослідженні міжнародна група науковців завдяки новітнім технологіям секвенування виділила Y-хромосому зі зразків, які раніше вважалися непридатними для використання. Вчені заявили, що вони нарешті розшифрували Y-хромосому трьох неандертальців (Homo neanderthalensis) та двох денисовців (Homo denisovensis).

Наскільки ми споріднені?

З’ясувалося, що Y-хромосома сучасних людей та неандертальців більш споріднені, у порівнянні до такої у денисовців. І це важливе відкриття, оскільки раніше вважали, що денисовці та неандертальці є сестринськими групами, а Homo sapiens є їхнім більш віддаленим родичем. Результати дослідження показують, що приблизно 700 тисяч років тому Y-хромосома денисовців відділилася від лінії, яку ми розділили з неандертальцями. Ще одним відкриттям стало припущення, що спільний предок сучасних людей і неандертальців жив раніше, ніж вважалося - приблизно 370 тисяч років тому.

На що вказує?

Автори допускають, що неандертальці схрещувалися з тодішніми сучасними людьми від 100 до 370 тисяч років. Врешті це призвело H. neanderthalensis до того, що їхня Y-хромосома замінилася людською. Тобто, генетична сумісність сучасних людей і неандертальців отримала ще одне підтвердження. Те, що денисовці зберегли свою первісну хромосому, науковці пояснюють їхньою географічною віддаленістю, але ще вивчатимуть це питання надалі. Хоча історія людства постійно переписується завдяки новим відкриттям, в одному можна бути певним - древні люди не обмежувалися своїм видом, коли мова йшла про розмноження.

У наступних дослідженнях вчені прагнуть розшифрувати ще давніші Y-хромосоми неандертальців із ширшим ареалом, оскільки три зразки, які дослідили в цьому дослідженні, належали людям із Західної Євразії.


Оновлено о 12:00: замінений заголовок.