Навколо Сатурна нарахували ще 28 супутників

Центр малих планет затвердив назви ще 28 супутників, відкритих навколо Сатурна. Разом з ними список супутників планети-гіганта розширився до 118. Їхні характеристики опубліковані у повідомленнях на сайті Міжнародного астрономічного союзу.

NASA / JPL / Space Science Institute / Gordan Ugarkovic

NASA / JPL / Space Science Institute / Gordan Ugarkovic

Як відкрили нові супутники?

Нові супутники відшукали канадські астрономи Едвард Ештон (Edward Ashton) і Брет Гладман (Brett Gladman) завдяки спостереженням телескопа CFHT. Їм вдалося виявити 120 тіл неправильної форми діаметрами від 2 до 5 кілометрів, які рухаються разом з Сатурном.

Дані довгострокових спостережень за тілами наразі дозволили підтвердити статус супутників у 28 з них, що робить Сатурн рекордсменом серед планет за кількістю супутників — досі рекорд тримав Юпітер, що має 92 підтверджені супутники.

На думку відкривачів супутників, навколо Сатурна може обертатися загалом близько 150 супутників розмірами до 2,8 кілометра у діаметрі, які утворилися внаслідок зіткнень більших тіл у системі планети-гіганта в минулому. Щоб точно визначити походження супутників та їхні орбіти, як пишуть науковці, необхідно вп'ятеро більше часу спостережень за допомогою телескопів, ніж вони використали для виявлення тіл.