Навіть невеликі порції локриці збільшили тиск у здорових людей

Щоденне споживання локриці, яку отримують з кореня солодки, навіть у межах рекомендованих ВООЗ доз виявилося здатним підвищити кров'яний тиск у здорових молодих людей. Дія обумовлена вмістом гліциризину, однак раніше такого ефекту від невеликих його доз не реєстрували. Автори висновують, що людям варто бути обережнішими при споживанні цього продукту, а виробникам слід зазначати кількість гліциризину на етикетках товарів, позаяк часто локрицею називають ласощі взагалі без кореня солодки. Дослідження опубліковане у The American Journal of Clinical Nutrition.

Unsplash

Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що вказало на дію невеликих порцій локриці?

Вчені провели дослідження з 28 здоровими дорослими людьми у віці від 18 до 30 років. Кожен з них протягом двох тижнів щодня з'їдав по 3,3 грама локриці, у якій міститься 100 міліграмів гліциризину — саме такою кількістю сполуки радить обмежитися ВООЗ. Інші два тижні вони з'їдали таку ж дозу локриці без гліциризину. Протягом дослідження учасники проходили ретельне обстеження з вимірюванням кров'яного тиску та вмісту у крові натрію, калію, ліпідів і креатиніну, а також гормонів реніну та альдостерону — сполук, що пов'язані з регуляцією кров'яного тиску.

Після курсу локриці в учасників спостерігали підняття кров'яного тиску у середньому на 3,1 міліметра ртутного стовпчика. Водночас рівні реніну та альдостерону були зниженими, а ті, в кого цей показник був найнижчим, набирали вагу, вказуючи на накопичення в тілі рідини. Також у них був вищим рівень мозкового натрійуретичного пропептиду, який серце виділяє, коли змушене працювати посилено.

  • На сприйняття запаху локриці, яке може стояти за прихильністю або відразою до ласощів, можуть впливати гени. Так, вчені виявили генетичні варіанти, які посилюють запах локриці та кориці.