Найважчу в світі кісткову рибу знайшли мертвою біля острова в Атлантиці

Міжнародна група вчених описала кісткову рибу рекордної ваги, знайдену біля узбережжя одного з Азорських островів в Атлантичному океані. Це представник Mola alexandrini, чия вага склала 2 744 кілограми, що не багато для хрящових риб, наприклад, акул, але є рекордом для кісткових риб. Стаття про це прийнята до публікації в журналі Journal of Fish Biology.

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Наскільки великі кісткові риби?

Рекордсменами за вагою серед всіх риб є хрящові рибі. Наприклад китова акула (Rhincodon typus) може важити понад 30 тонн. Для кісткових риб такі величини недоступні, причиною чого, як вважають вчені, є особливості їхньої анатомії та прісноводне походження. Згідно з даними, наведеними в Книзі рекордів Гіннеса та в наукових публікаціях, досі рекордсменом серед кісткових риб був екземпляр виду Mola alexandrini, спійманий 1996 року біля Камогави, Японія. Вага тієї риби становила 2 300 кілограмів. Але нещодавно рекорд побив новий екземпляр цього виду..

Як було виявлено рибу?

Ще 9 грудня 2021 року великий екземпляр, що візуально належав до роду Mola, знайшли без ознак життя в морі поблизу гавані Орта острова Фаял. Цей острів розташований у центральній групі островів архіпелагу Азорські острови та територіально належить до Португалії.

Рибину вдалося транспортувати на сушу для обстеження тож вчені провели зовнішній огляд риби, заміряли її, взяли для аналізу зразок ДНК та обстежили її кишковик.

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Що показало дослідження?

Аналіз ДНК дозволив підтвердити припущення, що риба належить саме до виду Mola alexandrini. Заміри показали, що загальна довжина її тіла становила 3,25 метра, загальна висота – 3,59 метра і максимальна ширина – 0,86 метра. Вага склала 2 744 кілограми, а це майже на пів тонни (на 444 кілограми) більше, ніж у попереднього рекордсмена.

Зовнішній огляд риби встановив наявність невеликого ушкодження голови (на 12 сантиметрів в глибину тіла) зі слідами червоної фарби, яку зазвичай наносять на дно човнів. Однак вчені не змогли визначити, чи ця травма була нанесена живій рибі, чи вже мертвій. Не пролив світло на причину її смерті і вміст кишківника, який виявився зовсім порожній — не лише без їжі, а й без часточок океанічного сміття, принаймні більших ніж 1 міліметр.

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Jam Press / Atlantic Naturalist Association

Ми описували й інші вражаючі факти про водних мешканців. Зокрема з’ясувалося, що рифові риби одомашнили ракоподібних задля удобрювання своїх ферм, а восьминоги здатні побити риб заради встановлення свого авторитету.

Риб роду Mola називають місяць-рибами. Така назва пов’язана з їхньою округлою, сплющеною вертикально, формою тіла, коли висота приблизно дорівнює довжині. В англомовній традиції назва інша – сонячні риби, бо в сонячну погоду ці риби часто підіймаюьтся на поверхню води й довго гріються там після глибинної прохолоди.