Рифові риби одомашнили ракоподібних задля удобрювання їхніх ферм

Дослідники з Австралії описали перший випадок одомашнення хребетними тваринами інших тварин, якщо не враховувати людину. У їхній статті в журналі Nature Communications описані відносини між рифовими рибами Stegastes diencaeus та ракоподібними мізидами Mysidium integrum, які удобрюють ферми риби, а натомість отримують захист від хижаків.

Rohan Brooker / Nature Communications, 2020

Rohan Brooker / Nature Communications, 2020

Хто знається на одомашненні?

Вчені схильні називати одомашненням взаємокорисні відносини (мутуалізм), у ході яких один вид дбає про іншого протягом поколінь в обмін на ресурси чи послуги. При цьому вони обидва отримують вигоду від такої кооперації. Коли ми говоримо про одомашнення, то зазвичай маємо на увазі людей. Вважається, що першими люди одомашнили вовків, орієнтовно 15 тисяч років тому. Вони допомагали нам полювати, а потім стали вірним компаньйоном. Через деякий час до списку одомашнених тварин додалися кози, вівці, свині, коти та навіть рослини, які ми зараз називаємо культурними. Іншими істотам, яким властиве одомашнення, є комахи. Приміром мурахи, які розводять гриби. Але в інших хребетних, окрім людей, одомашнення тварин раніше не описували, поки науковці з Університету Гріффіта це змінили.

Що описали вчені?

Дослідники помітили дивні взаємовідносини риби коралових рифів Stegastes diencaeus та планктонними ракоподібними мізидами Mysidium integrum. Ці риби відомі тим, що розводять ферми з водоростей, якими харчуються. Поблизу цих риб і раніше часто помічали скупчення згаданих ракоподібних, проте особливості взаємодії двох тварин залишалися невідомими. Австралійські науковці припустили, що їхня співпраця могла б бути вигідною для тварин — відходи життєдіяльності мізид могли б слугувати добривом для водоростей риб, а останні могли натомість надавали б планктонним організмам захист від хижаків.

Як перевірили гіпотезу?

У дослідах науковців виявилося, що ракоподібних приваблює запах риб S. diencaeus, натомість вони активно уникають запаху хижаків. До того ж вони не звертали увагу на риб, які не розводять ферми або ж на самі ферми з водоростей. Щоб перевірити, чи дійсно риби захищають мізид, вчені помістили ракоподібних в прозорий пластиковий пакет, який розташували всередині ферми або ж поза нею. Вчені помітили, що хижі риби намагалися з’їсти мізид, які були поза фермою, проте коли вони наближалися до ракоподібних на фермі, їх проганяли риби-фермери. А мізиди, як показали досліди, справді удобрюють водорості. Вчені виявили, що за присутності цих ракоподібних, якість водоростей та здоров’я риб є кращими, ніж без них.