На Місяці розгледіли уламки японського модуля Hakuto-R. Він розбився у квітні

Орбітальна станція NASA LRO виявила на Місяці місце, де при посадці розбився японський модуль Hakuto-R. На світлинах видно уламки апарата та незначні зміни на поверхні Місяця, які утворив Hakuto-R при падінні. Зображення опубліковані на сайті LRO.

Фото Місяця до та після падіння Hakuto-R. NASA / GSFC / Arizona State University

Фото Місяця до та після падіння Hakuto-R. NASA / GSFC / Arizona State University

Як знайшли уламки?

26 квітня японський місячний модуль Hakuto-R, який мав стати першим японським апаратом, що дістався поверхні Місяця, розбився при спробі здійснити посадку на супутник. Причиною аварії називають нестачу палива, що не дала можливість Hakuto-R здійснити м'яку посадку.

У той же день аварії орбітальна станція NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) зробила десять фото поблизу місця падіння Hakuto-R. Вони покривали область приблизно 40 на 45 кілометрів. Порівнюючи світлини з тими, що були отримані до аварії Hakuto-R, фахівці виявили незвичайну зміну поверхні Місяця у цьому регіоні.

На фото потрапили принаймні чотири помітні уламки та кілька невеликих змін поверхні Місяця. Станція продовжить спостереження, щоб розглянути місце невдалої посадки модуля за різного освітлення та геометрії огляду.