Японський модуль Hakuto-R розбився об поверхню Місяця при посадці

Перший японський місячний модуль Hakuto-R розбився при спробі здійснити посадку на супутник. Як повідомляє компанія-розробник модуля, причиною невдачі, імовірно, стала нестача палива на фінальному етапі посадки.

ispace

ispace

Що це за місія?

Розробкою Hakuto-R займається японська приватна компанія ispace, що планує надавати послуги з доставки корисного навантаження на Місяць. У свій перший запуск модуль Hakuto-R зокрема доставляв на супутник перший арабський місяцехід «Рашид». За планом компанії, Hakuto-R мав здійснити м'яку посадку на Місяць 25 квітня. Однак, у час очікуваного приземлення, Hakuto-R не вийшов на зв'язок із центром керування місії.

Що сталося?

Згідно з повідомленням ispace, перед фінальним етапом посадки у Hakuto-R закінчилось паливо, після чого швидкість спуску збільшилась, а потім команда місії втратила зв'язок з модулем. Імовірно, він здійснив жорстку посадку на Місяць та втратив корисне навантаження. Hakuto-R був би першим приватним апаратом на поверхні Місяця, а також першою японською місією, що дісталась супутника.

Однак, як пише ispace, всі попередні етапи місії пройшли успішно, зокрема вихід на орбіту Місяця. Фахівці компанії продовжать розслідування причин аварії, готуючись до старту другої місії Hakuto-R, що запланована на 2024 рік.