М'яке тіло допомогло дрону обійняти трубу для посадки

Іспанські інженери надрукували на 3D-принтері гнучку конструкцію для дрона, яка дає безпілотнику можливість здійснювати м'яку посадку за допомогою свого тіла. Дрон SOPHIE може обхопити поверхню як двома, так і чотирма плечима, на яких розміщені пропелери. Політ свого безпілотника дослідники представили на конференції IEEE International Conference on Robotics and Automation.

Приземлення дрона на колоду. IEEE Spectrum / YouTube

Приземлення дрона на колоду. IEEE Spectrum / YouTube

Навіщо потрібен м'який дрон?

Компактність і маневровість дронів дає їм можливість пробиратися у важкодоступні середовища, однак обмеження акумуляторів не дають безпілотникам лишатися у польоті довго. Щоб дрони не мали повертатися до зарядних станцій, інженери розробляють додаткові конструкції, якими безпілотники можуть чіплятися за предмети, аби вимикати двигуни і не витрачати заряд, але продовжувати, наприклад, спостереження. Втім, дослідники з лабораторії робототехніки Вищої технічної школи інженерії Севільї вирішили не обтяжувати свій дрон SOPHIE додатковими конструкціями, а зробили його самого достатньо гнучким, щоб чіплятися за речі для посадки.

Зліт з колоди. IEEE Spectrum / YouTube

Зліт з колоди. IEEE Spectrum / YouTube

Як літає SOPHIE?

Всю конструкцію SOPHIE інженери надрукували на 3D-принтері з гнучкого волокна. Всередину вмістили батарею, яка забезпечує близько 16 хвилин польоту, і електродвигун, а на кожне з чотирьох плечей зовні — по пропелеру. Загальна вага SOPHIE складає 1,8 кілограма. Завдяки гнучкості, дрон може чіплятися за будь-яку циліндричну поверхню як двома, так і чотирма плечима. Щоб закріпити дрон, оператор SOPHIE має активувати сервоприводи, які змусять плечі дрона замкнутися навколо, наприклад, труби. Після посадки дрон може знову розімкнути кріплення та запустити двигуни, продовживши політ.

IEEE Spectrum / YouTube

Раніше ми розповідали про надувний корпус для дрона, який допоможе йому здійснювати посадку на предмети, а також уникати аварій при зіткненнях завдяки м'якості конструкції.