Міжпланетна станція «Люсі» зробила гравітаційний маневр навколо Землі

Космічна станція «Люсі», яка направляється до троянських астероїдів Юпітера, здійснила гравітаційний маневр за допомогою Землі. Станція «повернулася» до Землі, наблизившись на 350 кілометрів над поверхнею, а отримавши орбітальну енергію, продовжила шлях до Юпітера. Про маневр на своєму сайті розповідає NASA.

«Люсі» за 18 тисяч кілометрів від Землі через 50 хвилин після маневру. Raphael Marschall / Twitter

«Люсі» за 18 тисяч кілометрів від Землі через 50 хвилин після маневру. Raphael Marschall / Twitter

Космічна станція «Люсі» наблизилася до Землі на відстань 350 кілометрів та, успішно оминувши скупчення супутників та космічного сміття на навколоземній орбіті, розвернулася у сторону Юпітера. Вона мала пройти ще ближче, однак через збій у розгортанні її сонячних панелей, що стався раніше, команда місії не ризикнула виконувати маневр із неповністю розгорнутою панеллю. Тож «Люсі» довелося виконувати свій маневр частково використовуючи власні запаси палива. Маневр можна було спостерігати і з наземних телескопів.

Свій гравітаційний маневр «Люсі» зробила на річницю свого запуску, 16 жовтня. Він дозволить продовжити рух до її цілі — троянських астероїдів Юпітера, яких гравітаційні сили газового гіганта і Сонця змушують завжди лишатися або попереду, або позаду планети. Попереду на неї чекає ще один гравітаційний маневр навколо Землі у 2024, а затим, у 2025, вона зустріне свій перший троянський астероїд — (3548) Еврібат.

Прямуючи до троянців

🧑‍🤝‍🧑В одного з троянських астероїдів Юпітера, до якого також завітає «Люсі», (15094) Полімела, роздивилися супутника. Поки неофіційно його називають Шон — на честь баранчика з мультика

🌑Також «Люсі» побачила місячне затемнення з відстані 100 мільйонів кілометрів від Землі