Мікропластик у бляшках артерій пов'язали з вищим ризиком інфаркту

Люди, у яких в артеріальних бляшках наявний мікропластик, виявилися більш схильними до інсульту та інфаркту, у порівнянні з тими, чиї бляшки позбавлені пластмаси. У таких пацієнтів ризик померти в найближчі роки також виявився вчетверо вищим. Дослідження допоможе точніше побачити картину того, як пластик у тілах може впливати на здоров'я. Результати опубліковані у журналі The New England Journal of Medicine.

Unsplash

Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Який пластик знайшли в артеріях?

Попри те, що пластик неодноразово знаходили в людському тілі, зокрема у крові, серці, плаценті, його вплив на здоров'я залишається невідомим. Прагнучи з'ясувати більше, науковці проаналізували артеріальні бляшки — відкладення жирової речовини на внутрішніх стінках артерій — у 257 пацієнтів, що пройшли операцію з видалення бляшок. У 150 пацієнтів у бляшках виявили мікропластик, головно у вигляді поліетилену, з якого виробляють пакування для харчів, та фрагментів полівінілхлориду, з якого створюють різні види побутових речей.

За пацієнтами ще стежили приблизно протягом трьох років. За цей час науковці помітили, що у тих, що мали в бляшках пластик, ризик інфаркту, інсульту та смерті був у 4,5 раза вищим. Із цього дослідження автори не можуть встановити, чи є мікропластик в артеріях причиною підвищеного ризику. Не виключено, що і високий ризик, і мікропластик у судинах є наслідками іншого чинника, як-от забруднення довкілля чи особливостей харчування. Але разом із іншими дослідженнями на цю тему, результати допоможуть встановити, як впливає пластик на людський організм.

  • Про те, як мікропластик впливає на рослини й тварин, а також звідки взагалі береться, читайте у нашому матеріалі «Що таке мікропластик?»