Маленьких колісних роботів навчили малювати

Інженери з Технологічного інституту Джорджії навчили групу колісних роботів малювати те, що вам захочеться. Вони знають, який робот за який колір відповідає, вміють орієнтуватися на полотні, комунікувати один з одним та змішувати кольори. Малюють роботи, проєктуючи кольорові сліди за собою, повідомляють вчені у статті, опублікованій в журналі Frontiers in Robotics and AI.

Хіба раніше роботів-художників не було?

Для роботизованого малювання основна увага приділялася маніпуляторам, тобто роботизованим “рукам”. Проте малювання групами роботів досліджувалось в контексті комп'ютерних картин, де віртуальні агенти малювання рухаються, подібно до поведінки мурашок. У новій роботі інженери представили систему для малювання групою невеличких роботів декількома роботами, які залишають кольорові сліди при русі по полотну. Новизна цього підходу полягає в тому, що людина-користувач може впливати на рух роботів, а також контролювати концентрацію кольорів в різних областях полотна. Таким чином, рій роботів діє з інтерактивним впливом людини-художника.

Що вони можуть намалювати?

Під керівництвом Марії Сантос (María Santos), команда з Технологічного інституту Джорджії створила експериментальну систему, в якій користувач починає з вказівки, які ділянки полотна і в які кольори він хоче розфарбувати. У поточних налаштуваннях процес малювання моделюється шляхом проєктування кольорових слідів кожним роботом. Вчені планують оснастити ботів картриджами з фарбою основних кольорів, які можна буде змішувати за необхідності для нанесення фарби бажаного кольору. У майбутньому людина-оператор зможе впливати на поведінку великого рою роботів, малюючи форму на інтерфейсі, схожому на планшет.

Картина, створена 12 роботами / Frontiers in Robotics and AI, 2020

Картина, створена 12 роботами / Frontiers in Robotics and AI, 2020

Як роботи працюють?

Рій цих колісних роботів, за словами дослідників, можна розглядати як пензлик, окремі щетинки (роботи) якого переміщаються по полотну відповідно до характеристик, заданих людиною. Кожен з роботів «знає» про своє положення як на полотні, так і щодо інших ботів. Таким чином, за допомогою бездротового зв'язку один з одним, пристрої можуть визначати, які ділянки полотна повинні розмалювати окремі роботи, щоб виконувати роботу якомога ефективніше. Крім того, якщо якийсь робот не може самостійно малювати певним кольором, він зможе “співпрацювати” з іншим. Тобто два роботи наноситимуть фарби двох різних кольорів на одну і ту ж частину полотна, щоб їхня суміш приблизно відповідала зазначеному користувачем відтінку. Також, якщо якусь область полотна потрібно буде зафарбувати щільніше, туди “під’їде” більше роботів з однаковим кольором, які замальовуватимуть цю точку разом.