«К'юріосіті» вперше побачив сутінкові промені на Марсі

Ровер «К'юріосіті» вперше застав, як на Марсі сонячні промені пробиваються крізь хмари. Це явище називають сутінковими променями, але досі спостерігали лише на Землі. Нові світлини марсохода допоможуть краще зрозуміти погоду на Марсі. Зображенням NASA поділилася на своєму сайті.

Панорама з сутінковими променями, яку зробив «К'юріосіті». NASA / JPL-Caltech / MSSS

Панорама з сутінковими променями, яку зробив «К'юріосіті». NASA / JPL-Caltech / MSSS

Що це за сутінкові промені?

Як і на Землі, хмари можуть багато розповісти про погоду, склад і температуру атмосфери, а також про вітри, що вирують на планеті. Однак, суха та розріджена атмосфера Марса не сприяє формуванню хмар, тож помітити їх є радше рідкістю, на яку дуже очікують дослідники Марса. На новій панорамній світлині, яку отримав марсохід «К'юріосіті», можна побачити звичне для Землі явище сутінкових променів — променів сонячного світла, які на заході пробиваються крізь перешкоди, як-от хмари чи листя дерев. На Марсі сонячне світло пробивалося крізь хмари із замороженої вуглекислоти, що знаходяться на висоті понад 60 кілометрів.

Окрім сутінкових променів «К'юріосіті» також побачив явище переливу хмар — через крижинки у них заломлювалося та розсіювалося сонячне світло так, що здавалося, ніби хмари різнокольорові. Кожну панораму фахівці NASA зібрали з 28 окремих знімків, які марсохід отримав на свою камеру Mastcam.

Перелив хмар на Марсі. NASA / JPL-Caltech / MSSS

Перелив хмар на Марсі. NASA / JPL-Caltech / MSSS

Знахідки «К'юріосіті»

☁️Раніше «К'юріосіті» пощастило застати сріблясті та перламутрові хмари на Марсі, які також складалися із замерзлого вуглекислого газу

🌊На дні давнього марсіанського озера ровер знайшов сліди від хвиль

🪨А в ході подорожі кратером Ґейл, «К'юріосіті» натрапив на металічний метеорит. Його назвали «Какао»