Корабель «Оріон» дістався дальньої ретроградної орбіти Місяця

На свій 11 день польоту космічний корабель «Оріон» вийшов на свою цільову орбіту — дальню ретроградну навколомісячну орбіту, що знаходиться на висоті 64 тисяч кілометрів від Місяця та максимальній відстані у 434 500 кілометрів від Землі. Це найбільша відстань від Землі, на яку вдавалося дістатися апаратам, призначеним для пілотованих місій, повідомляє NASA.

Такою «Оріон» побачив Землю на 11-й день польоту. Таке селфі він зробив за допомогою камер на одній зі своїх сонячних панелей. NASA

Такою «Оріон» побачив Землю на 11-й день польоту. Таке селфі він зробив за допомогою камер на одній зі своїх сонячних панелей. NASA

16 листопада космічний корабель «Оріон» відправився на надважкій ракеті-носії SLS в космос, щоб випробувати маршрут для майбутніх астронавтів місії «Артеміда». На 10 день свого поки безпілотного польоту він наблизився до Місяця на відстань 128 кілометрів, а затим рушив на свою цільову орбіту — дальню ретроградну навколомісячну орбіту (distant retrograde orbit, DRO). На ній він проведе тиждень, а вже 11 грудня має повернутися на Землю, щоб за кілька років повторити маршрут вже з астронавтами на борту.

Далекою вона є тому, що знаходиться на великій висоті від поверхні супутника — 64 тисячі кілометрів —, а ретроградною оскільки «Оріон» рухатиметься навколо Місяця у протилежному напрямку від того, в якому Місяць рухається навколо Землі. Від Землі це 434 500 кілометрів, тож «Оріон» поставив рекорд з віддаленості від Землі подібних апаратів — «Аполлону-13» 1970 року вдалося віддалитися на 400 171 кілометрів, хоча і без висадки на Місяць.

Серп Місяця, який сфотографував «Оріон» на дев'ятий день польоту. NASA

Серп Місяця, який сфотографував «Оріон» на дев'ятий день польоту. NASA

Звісно, «Оріон» не міг не пофотографувати Місяць, діставшись до нього так близько. Світлини можна побачити тут.