Коні розпізнали сум і радість у людей

Коні виявилися здатними розрізняти сумний голос і вираз обличчя від радісного, а також пов'язувати мімічні й голосові прояви настрою. Крім того, людська радість приваблює тварин та навіть підвищує частоту їхнього серцебиття, з'ясували вчені. Вони сподіваються, що їхнє дослідження допоможе покращити добробут тварин. Про роботу науковців розповідає Університет Турку, а відповідна стаття опублікована в Animal Cognition.

Один з коней, що брав участь в експерименті. На його тілі розмістили датчик для моніторингу серцебиття. Plotine Jardat

Один з коней, що брав участь в експерименті. На його тілі розмістили датчик для моніторингу серцебиття. Plotine Jardat

Чому вчених цікавила реакція коней на настрій людей?

Науці відомо, що одомашнені чи свійські тварини, зокрема коні, кози, собаки й коти, здатні добре відрізняти емоції гніву й радості, які супроводжуються сильним збудженням та мають яскраві видимі ознаки, як-от вираз обличчя, жести чи тон голосу. Деякі тварини, як-от собаки, чутливі і до інших, менш виражених людських емоцій, зокрема суму. Науковці з Франції й Фінляндії вирішили з'ясувати, чи здатні й коні розуміти, чи засмучені їхні господарі. 36 свійським коням (Equus caballus) вчені демонстрували по два відео з людьми, на одному з яких особа зображала сум, а на іншому — радість. Паралельно вчені не лише спостерігали за реакцією тварин, а і вимірювали частоту їхнього серцебиття.

Схема експерименту. Plotine Jardat et al. / Animal Cognition, 2023

Схема експерименту. Plotine Jardat et al. / Animal Cognition, 2023

Як тварини реагували на людські сум і радість?

З'ясувалося, що радість приваблює коней більше — тварини були більше зацікавлені радісними відео, сильніше вдивляючись у них. Крім того, спостерігаючи позитивні емоції, у коней підвищувалася частота серцебиття, що свідчить про збудження тварин, тоді як відео з сумом такої реакції у них не викликали. Також науковці намагалися заплутати коней, вмикаючи відеоролик з сумним виразом обличчя, але радісним голосом. Тоді тварини зосереджували свою увагу саме на таких роликах, що вказувало про їхню спантеличеність і здивування, вважають вчені. Таким чином, на думку дослідників, коні вміють асоціювати голос і міміку з настроєм.

  • Раніше ми розповідали, що коні виявилися здатними відрізняти хороший і поганий настрій як у власних родичів, так і тварин інших видів. А от собаки, як з'ясувалося, можуть винюхати у людей стрес від розв'язування математичних задач.