Собаки відчули на нюх стрес у людей від розв'язування математичних задач

Собаки виявилися здатними на нюх визначати стрес у людей. Це показали досліди британських зоопсихологів, в яких собаки із точністю в понад 93 відсотка виявили за запахом поту і дихання людей у стресовому стані, до якого їх довело розв'язання арифметичних задач. Дослідження не лише доповнює наше розуміння стосунків між людиною та собакою, а і допоможе залучати тварин до емоційної підтримки постраждалих від посттравматичного стресового розладу. Результати роботи опубліковані в журналі Plos One.

GIPHY

GIPHY

Яким чином собаки можуть відчути стрес людини?

У людей стрес пов'язаний з декількома фізіологічними змінами, такими як вивільнення адреналіну та кортизолу в кров, пригнічення травлення, збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску та прискорення дихання. Клітини людського тіла виділяють леткі органічні сполуки (ЛОС), які вивільняються з диханням, виділяються зі шкіри, знаходяться в сечі, фекаліях і слині. Різні профілі ЛОС можуть бути ознаками фізіологічних змін.

Такі хімічні сигнали допомагають спілкуванню усередині та між видами. Треновані собаки завдяки гострому нюху можуть виявляти за цими сигналами напади у людей з епілепсією, а також рівень глюкози в крові в людей з діабетом. Але питання чи можуть собаки розпізнати стрес в людини саме завдяки нюху, а не візуальних чи звукових підказок, залишалося не дослідженим.

Таке вміння було б доречним для підтримки психологічних станів людини, таких як тривога, панічні атаки та посттравматичний стресовий розлад, адже собаки вже залучаються для покращення якості життя людей при таких станах. Тому команда з центру поведінки тварин в Белфасті вирішила визначити, чи можуть собаки чути запах людського стресу початкового рівня.

Як проводили дослідження?

Науковці зібрали зразки дихання та поту 36 учасників до та після виконання стресового завдання — швидкого розв'язку арифметичних задач. Крім того, в них визначали фізіологічні показники: вимірювали частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск, рівень гормонів, разом із анкетами для самооцінки. Зразки досліджувалися чотирма домашніми собаками, яких заздалегідь навчили ідентифікувати зразок стресу, обираючи його поміж порожнього зразка і того, який брали в людей до виконання завдання. З точністю від 90 відсотків до 96,88 відсотка собаки знаходили зразок стресу учасника.

Результати показують, що фізіологічні процеси, пов'язані з психологічною реакцією на стрес, викликають зміни в летких органічних сполуках, що виділяються з дихання та/або поту, які можуть виявляти собаки. Проте дослідження слід розширити, залучив до нього більшу кількість собак і учасників.

Собаки шукають зразки стресу. Clara Wilson et al., / Plos One, 2022

Собаки шукають зразки стресу. Clara Wilson et al., / Plos One, 2022

Брати наші розумні

🐶Нахили голови у собак під час спілкування з людиною можуть вказувати на їхню посилену увагу до вас

🤓Обдаровані собаки вивчили дванадцять нових слів за тиждень

🦮Собаки відрізнили навмисні й випадкові дії людини