Кофеїн сповільнив старіння клітин. Це може пояснити зв’язок між вживанням кави й довшим життям
Кофеїн виявився здатним сповільнювати старіння клітин дріжджів, які часто використовують як модельний організм. Такою ж дією пояснюють і зв’язок між споживанням кави та довшим життям у людей. Виявлення механізмів, через які кофеїн впливає на старіння клітин, допоможе у розробці ліків для здорового старіння без побічних ефектів, які є в кофеїну. Дослідження опублікували в журналі Microbial Cell.

Кофеїн сповільнив старіння клітин. Це може пояснити зв’язок між вживанням кави й довшим життям. GIPHY
Як кофеїн впливав на старіння клітин?
Дослідження проводили на дріжджах Schizosaccharomyces pombe, які використовують як модельний організм під час дослідження людських хвороб і порушень, пов’язаних з пошкодженнями ДНК і збоями у клітинному циклі. Науковці зосередилися саме на тому, як кофеїн впливає на внутрішні процеси в клітині, пов’язані з поділом й усуненням пошкоджень у генах. Раніше ця ж команда дослідників припустила, що кофеїн впливає на mTORC1 — рецептор, який допомагає клітині визначити, чи сприятливі умови для поділу та росту.
Однак нове дослідження показало, що кофеїн впливає на mTORC1 не напряму, а через AMPK-шлях, який забезпечує клітину енергією тоді, коли її стає менше. Науковці виявили дві контрольні точки цього сигнального шляху, на які впливає кофеїн: одна пов’язана з усуненням пошкоджень ДНК, тоді як друга — з подвоєнням ДНК перед поділом. Вплив кофеїну на усунення пошкоджень ДНК був суперечливим: з одного боку він перешкоджав відновленню ДНК, а з іншого — робив клітину більш чутливою до пошкоджень геному.
Краще зрозуміти роль кофеїну в захисті клітин від старіння допоможуть подальші дослідження на клітинах організмів, що більш споріднені з людьми. Однак навіть якщо виявиться, що кофеїн не допоможе у боротьбі зі старінням, корисними для цього можуть виявитися ліки, спрямовані на AMPK-шлях, зокрема препарат від діабету метформін.
Як кава впливає на старіння та тривалість життя
☕️ Випивання трьох чашок кави на день пов’язали зі зменшеним ризиком передчасної смерті, а тому — продовженням життя на майже два роки.
🥱 При цьому ранкова кава виявилася ефективнішою у зниженні ризику смерті, ніж післяобідня. Це пов’язали зі впливом на добові ритми та рівень гормонів.
📓 Детальніше про те, як кава впливає на здоров’я людей і які сполуки в її складі обумовлюють її дію, — читайте у нашому матеріалі «Один напій, щоб керувати всіма».