Китайський марсохід не змогли розбудити із зимової сплячки

Команда місії китайського марсохода «Чжужун» досі не дочекалася сигналу від апарата, який мала отримати після його виходу із зимової сплячки. У режим гібернації «Чжужун» переводили аби перечекати сезон піщаних бур і значного зниження температури під час марсіанської зими. Повернутися до роботи на початку грудня, як було заплановано, марсоходу могла завадити запиленість сонячних панелей. Про негаразди місії повідомляє видання South China Morning Post.

CNSA

CNSA

Що це за марсохід?

Шестиколісний ровер «Чжужун» — це перший китайський позаземний апарат, що висадився на Марсі у травні 2021. Він працює в рівнині Утопія та досліджує її за допомогою георадарів, спектрометра і метеосенсорів. Наприклад, шукає у ній сліди наводненого марсіанського минулого. Роботу марсохода забезпечують сонячні панелі, тому на час сезонного зниження температур та збільшення кількості пилових бур взимку на Марсі, «Чжужун» перевели у режим гібернації. Втім, після відведеного півріччя зимової сплячки, марсохід не повернувся до роботи.

Що сталося?

Свою роботу «Чжужун» мав відновити наприкінці грудня — із настанням весни на північній півкулі Марса. Однак, як пише видання South China Morning Post, контакт із марсоходом поновити не вдалося. Імовірно, причина в тому, що піщані бурі ослабили можливість «Чжужуна» використовувати для живлення свої сонячні панелі, які могло присипати. Як зазначає South China Morning Post, Китай планує націлити на місце висадки орбітальний зонд «Тяньвень-1» та за його знімками спробує встановити причину несправності ровера.

Марсіанський пил став причиною припинення роботи ще однієї місії на Червоній планеті. На четвертому році служби свій останній сигнал з Марса відправила геофізична станція NASA InSight, яка також втратила живлення через запиленість сонячних панелей.