Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку

Американські онкологи випробували на людях метод лікування раку мозку за допомогою імплантованої під шкіру помпи, що вводить через катетер протиракові препарати безпосередньо в пухлини у мозку. Згідно з попереднім дослідженням на невеликій кількості пацієнтів, терапія безпечна та має потенціал до лікування важкодоступних пухлин мозку. Результати описані в журналі Lancet Oncology.

Поступове проникнення препарату в пухлини протягом 48 годин у п'ятьох піддослідних людей. Eleonora Spinazzi et al. / Lancet Oncology, 2022

Поступове проникнення препарату в пухлини протягом 48 годин у п'ятьох піддослідних людей. Eleonora Spinazzi et al. / Lancet Oncology, 2022

Що це за помпа для мозку?

Гліобластома — найпоширеніший тип злоякісної хвороби мозку. Хоча вона рідко дає метастази, але є однією із найагресивніших, оскільки важко піддається усуненню. Хірургічним шляхом неможливо позбутися усіх ракових клітин у мозку, а навіть високоефективні протиракові препарати втрачають свою користь, оскільки не можуть у достатній кількості пройти через гематоенцефалічний бар'єр — кровоносні судини мозку, що мають значну вибірковість у тому, які речовини можуть крізь них проходити.

Раніше вже висувалася ідея, що допомогти у розв'язанні проблеми може помпа, яка доставлятиме дієві ліки в обхід кровоносної системи й інших органів, безпосередньо в пухлини, через тонкий катетер у голові. Вчені Медичного центру Ірвінга при Колумбійському університеті вдосконалили технологію. Позаяк постійний зв'язок із зовнішнім середовищем загрожує інфікуванням тканин, то вчені створили повністю імплантовану під шкіру систему помпи й катетеру, що доставляють у мозок концентровані ліки.

Як це спрацювало?

Вчені випробовували новітній пристрій, а також препарат топотекан, що раніше для гліобластом не використовувався через недостатню проникність через гематоенцефалічний бар'єр, тож дослідження поки що провели лише на п'яти добровольцях. Цього недостатньо, щоб судити про ефективність терапії, але можна отримати попередні результати про її безпечність. Учасникам імплантували конструкцію на чотири тижні, протягом яких препарат вводили у пухлини 48 годин поспіль раз на тиждень.

За пацієнтами спостерігали протягом року після видалення імплантатів. За цей час жоден із учасників не розвинув серйозних побічних ефектів лікування. Із помірних наслідків були біль у місці розрізу, втома та головний біль, які з часом минали. Гістологічний аналіз указав, що топотекан суттєво пригнітив розростання ракових клітин в усіх пацієнтів. Тож поки що терапія здається виправданою, але потрібні наступні випробування з більшою кількістю учасників, щоб говорити впевнено.

Вчені працюють і над створенням інших підходів, які допоможуть вилікувати гліобластому. Наприклад, на мишах успішно протестували антитіла, які посилюють імунотерапію раку, а також гідрогель для мозку, що перешкоджає поверненню пухлин після операції.