Гідрогель перешкодив рецидиву агресивного раку мозку у мишей

Китайські та американські вчені розробили гідрогель для внесення в мозок після операції з видалення пухлини гліобластоми. Він містить компоненти, які стимулюють імунну систему боротися із залишковими раковими клітинами, не допускаючи рецидиву хвороби. Перші успішні випробування на тваринах описані в журналі Science Translational Medicine.

Pexels

Pexels

Гліобластома — це агресивний тип раку, який все ще важко піддається лікуванню. Всупереч тому, що для усунення пухлин використовують комбінований підхід, який охоплює хірургічне втручання та хімієтерапію й променеву терапію, у більшості пацієнтів злоякісне утворення повертається через кілька місяців у межах колишньої пухлини. Це відбувається через те, що в мозку залишається хоч і невелика, але достатня для розростання нової пухлини, кількість ракових клітин. Науковці Університету Шаньдун та Університету Вісконсину в Медісоні вважають, що завадити поверненню хвороби може гідрогель, введений у мозок після операції.

Задум вчених полягає у тому, щоб гідрогель, рівномірно заповнюючи порожнину після видалення пухлини, забезпечував ефективне виявлення й знищення ракових клітин імунною системою. Для цього його навантажили наночастинками, які перепрограмовують імунні клітини макрофаги у мозку націлюватися на клітини, які експресують глікопротеїн CD133. Такими є ракові стовбурові клітини, зокрема гліобластоми. Для ще кращого ефекту гідрогель збагатили антитілами до глікопротеїну CD47, який перешкоджає розпізнаванню ракової клітини макрофагом як такої, що підлягає знищенню. Випробування на мишах показало, що гідрогель сприяє зменшенню кількості ракових клітин після операції й подовжує тривалість життя. Якщо в контрольній групі після хірургічного втручання миші жили у середньому 37 днів, то у групі гідрогелю всі тварини жили ще й на 120 день. Коли мишам спричиняли пухлини з людських ракових клітин, 83 відсотки оброблених гідрогелем тварин жили після операції ще понад 90 днів. Важливо, що препарат не спричинив патологічних змін у мозку тварин і не проявив токсичності. Пройде ще немало часу, перш ніж можна буде перейти до випробувань терапії на людях, але перші позитивні результати дають надію на розроблення ефективного лікування таких агресивних типів раку, як гліобластома.