IBM побудувала найбільший в світі квантовий процесор

Компанія IBM показала найбільший в світі квантовий процесор. Osprey працює на 433 кубітах, що втричі більше за попередній рекорд. Про нову розробку компанія розповіла на саміті IBM Quantum Summit 2022.

CONNIE ZHOU/IBM

CONNIE ZHOU/IBM

Квантові комп'ютери відрізняються від класичних тим, що використовують для обчислень особливий тип бітів — кубіти, які на відміну від звичайних бітів, завдяки суперпозиції можуть одночасно знаходитись у кількох станах, а не лише 1 і 0. Продуктивність квантового комп'ютера буде тим більшою, чим більше кубітів входить у систему. І кількість кубітів квантових комп'ютерів IBM з часом неухильно зростала. У 2016 році компанія представила квантовий комп'ютер на п'ять кубітів, у 2019 — 27-кубітний Falcon, в 2021 році — 127-кубітний Eagle. Тепер IBM показали новий чіп Osprey перевершує попередній втричі — у ньому 433 кубіти.

Квантове обладнання дуже чутливе до різного шуму, як-то декогеренція кубітів, помилки окремих вентилів та помилки обчислень. Ці помилки обмежують масштаб системи за кількістю кубітів, яку можна реалізувати. За словами компанії, як і Eagle, Osprey включає багаторівневу систему обладнання для керування кубітами та обчисленнями, а також має додає вбудовану фільтрацію для зниження шуму і підвищення стабільності. І багаторівнева система, як зазначає IBM, допомагає збільшити кількість залучених кубітів. Так апаратні покращення нового Osprey дозволили збільшити продуктивність системи з 1400 до 15 000 клопс (показник швидкості квантових обчислень, який використовує IBM. CLOPS — кількість операцій на рівні схеми в секунду). Наступного року IBM планує випустити свій процесор Condor на 1 121 кубіт.

Також раніше ми розповідали, що Google вдалося знизити рівень помилок у своєму квантовому процесорі Sycamore зі збільшенням кубітів з 5 до 21.