«Габбл» знайшов зорю-прародичку травневої наднової SN 2023ixf

Пара астрономів відшукала в архівних даних телескопа «Габбл» зорю, що могла спричинити спалах наднової, який можна було спостерігати в небі цього травня. Нею був червоний надгігант масою як 12 Сонць. Результати дослідження вчених прийняті до публікації у The Astrophysical Journal та доступні як препринт на arXiv.

Галактика Цівочне Колесо на знімку «Габбла» 2017 року. NASA, ESA, K. Kuntz (JHU), F. Bresolin (University of Hawaii), J. Trauger (Jet Propulsion Lab), J. Mould (NOAO), Y.-H. Chu (University of Illinois, Urbana) and STScI

Галактика Цівочне Колесо на знімку «Габбла» 2017 року. NASA, ESA, K. Kuntz (JHU), F. Bresolin (University of Hawaii), J. Trauger (Jet Propulsion Lab), J. Mould (NOAO), Y.-H. Chu (University of Illinois, Urbana) and STScI

Яку наднову бачили у травні?

Надновимии називають подію різкого збільшення яскравості масивного світила, спричинене колапсом його ядра, що веде до вибуху зорі. 19 травня цього року в одному з рукавів спіральної галактики Цівочне Колесо (M101), що знаходиться на відстані 21 мільйона світлових років від нас, помітили яскраву подію спалаху наднової, яка отримала назву SN 2023ixf. Вона була достатньо яскравою, щоб її можна було спостерігати у невеликі аматорські телескопи.

Зорю-прародичку цієї наднової вдалося знайти парі астрономів з Великобританії і США в архівних спостереженнях «Габбла» за галактикою M101.

Яка зоря вибухнула?

Щоб виявити зорю-прародичку SN 2023ixf, астрономи шукали джерело випромінювання на отриманих «Габблом» світлинах, яке б збігалося із місцем, де спалахнула наднова. Використовуючи моделі зоряної еволюції, астрономи підрахували, що виявлена зоря належала до червоних надгігантів, володіла масою як 12 мас Сонця, а її вік налічував 30 мільйонів років.

Раніше ми розповідали, як за допомогою «Габбла» астрономи знайшли зірок-прародичок шістьом залишкам наднових, що допоможе краще зрозуміти фізику спалахів наднових.