Експериментальна терапія за кілька днів зменшила пухлину мозку в чоловіка

Експериментальна імунотерапія з використанням змінених Т-клітин пацієнта поборола вкрай агресивну пухлину мозку, гліобластому, у 72-річного чоловіка, почавши діяти за кілька днів. У двох інших людей, що отримували таке ж лікування, хоч пухлина також суттєво зменшилася, але знову розрослася через місяць. Проте лікарі мають надію, що вивчення та вдосконалення нової терапії допоможе розробити дієве лікування гліобластоми, боротися з якою поки що не вміють. Результати попереднього тестування терапії оприлюднені у The New England Journal of Medicine.

Порівняння розмірів пухлини у пацієнта за 4 дні до лікування, на 2 день після лікування та на 104 день після лікування. Choi et al. / NEMJ, 2024

Порівняння розмірів пухлини у пацієнта за 4 дні до лікування, на 2 день після лікування та на 104 день після лікування. Choi et al. / NEMJ, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як працює експериментальна імунотерапія?

Лікування основане на типі імунотерапії, що відома як CART-клітинна терапія раку. Вона полягає у вилученні з крові пацієнта імунних Т-клітин та їх зміні у такий спосіб, щоб після повернення до тіла вони шукали та знищували клітини із маркерами раку.

У випадку з гліобластомою маркером може бути рецептор епідермального фактора росту (EGFR), який часто виділяється на поверхні злоякісних клітин пухлини. Та оскільки його виявлення часто маскується раковими клітинами, у новому підході Т-клітини також модифікували, щоб вони виробляли антитіла, здатні зв'язуватися з клітинами пухлини, щоб покращити їх виявлення імунною системою.

Лікування протестували на трьох літніх пацієнтах із гліобластомою, ввівши їм CART-клітини ін'єкцією у мозок в місце пухлини. Обстеження показало, що у двох із учасників пухлини суттєво скоротилися в об'ємі протягом першого тижня від лікування, та за місяць хвороба стала знову прогресувати. Тоді як у третього пацієнта гліобластома вже на другий день зменшилася на понад 18 відсотків, після чого продовжила скорочуватися, поки майже повністю не зникла. І станом навіть на 150 день у нього не виявили ознак повернення недуги, а також серйозних побічних ефектів терапії.

  • Потенціал до лікування гліобластоми також демонстрував експериментальний підхід із використанням помпи, що вводить безпосередньо в пухлини препарат, який самостійно з крові не може дістатися мозку.