«Джеймс Вебб» роздивився газопиловий кокон дуже молодої протозорі

Космічному телескопу «Джеймс Вебб» вдалося сфотографувати окутану хмарами протозорю — зірку на найранішій стадії її еволюції. Завдяки телескопу астрономи змогли роздивитися кокон з газу та пилу навколо зірки, а також як на них впливає формування нового світила — власне, утворений нею навколо «пісочний годинник». Ці газопилові хмари можна побачити лише в інфрачервоному діапазоні. Новий знімок «Джеймса Вебба» NASA опублікувало на своєму сайті.

NASA

NASA

На новому фото, яке телескоп «Джеймс Вебб» зробив за допомогою своєї камери NIRCam в інфрачервоному діапазоні, зображена дуже молода протозоря L1527. Її вік оцінюють всього у сотню тисяч років та відносять до класу 0 — найпершої стадії формування світил. У ній ще не почалися власні термоядерні реакції і вона поки лише нарощує собі матеріал, складаючи зараз від 20 до 40 відсотків маси Сонця. Такі протозорі ще кількасот тисяч років лишатимуться у своєму коконі з газу та пилу перш ніж стануть повноцінними зірками.

І завдяки «Джеймсу Веббу» астрономам вдалося побачити, що відбувається із газопиловою хмарою навколо L1527. Утворений протозіркою «пісочний годинник» навколо себе є наслідком відтоку з неї речовини, який творив такі порожнини в газопиловій хмарі навколо. Сама ж протозоря ще прихована в ній, освітлюючи решту свого кокона, що і сфотографував «Джеймс Вебб». Синім на знімку позначено області, де шар пилу найтонший, а помаранчевим — найтовщий.


«Джеймс Вебб» не вперше націлюється на дуже молоді зорі. Наприклад, всього місяць він отримав дуже детальне зображення «Стовпів творіння» — величезного «інкубатора» для зірок. А ще раніше за допомогою телескопа астрономи змогли роздивитися органічні молекули у крижинках навколо дуже молодої протозірки, подібній L1527 з цього нового знімку.