«Джеймс Вебб» роздивився органічні молекули біля молодої протозорі

Завдяки телескопу імені Джеймса Вебба астрономам вдалося дослідити формування складних органічних молекул у молодій протозорі IRAS 15398−3359. Їх відшукали у крижаних частинках, які оточують протозорю. Крім того, астрономам вдалося побачити теплу водяну пару, яка вказує на формування протопланетного диску навколо зірки, який згодом може стати джерелом матеріалу для формування планет навколо. Робота готується до публікації у The Astrophysical Journal Letters та доступна як препринт на сервісі arXiv.

Витоки речовини із протозорі, які змогла побачити у деталях камера «Джеймса Вебба» MIRI. Зправа для порівняння — зображення, отримане за допомогою інфрачервоного космічного телескопа «Спітцер». Klaus Pontoppidan / Twitter

Витоки речовини із протозорі, які змогла побачити у деталях камера «Джеймса Вебба» MIRI. Зправа для порівняння — зображення, отримане за допомогою інфрачервоного космічного телескопа «Спітцер». Klaus Pontoppidan / Twitter

На що дивився «Джеймс Вебб»?

IRAS 15398−3359 або B228 — це дуже молода і ще дуже холодна протозоря, яка знаходится у молекулярній хмарі Lupus I на відстані близько 505 світлових років від нас. Її болометричну температуру оцінюють всього у 43,2 кельвіна та відносять до класу 0 — найпершої стадії еволюції. IRAS 15398−3359 привертає увагу астрохіміків не лише своєю молодістю, а і тим, що багата різноманітними ненасиченими молекулами вуглеводнів, які простягаються на кілька тисяч астрономічних одиниць навколо.

Вважається, що ці сполуки утворюються завдяки крижаним пилинкам зсередини протозірок, які по ходу підвищення температури сублімуються. Однак досі, попри можливість формування таким чином складних органічних молекул, які мають шість і більше атомів та можуть бути попередниками пребіотичних молекул, ознак наявності таких у молодих протозорях класу 0 і 1 було мало. І робота астрономів з університетів Японії, США, Німеччини та Кореї, які використали інструменти «Джеймса Вебба» для дослідження IRAS 15398−3359, дає можливість поглянути на процес появи органічних сполук у протозоряній кризі.

Спектр протозорі, отриманий за допомогою MIRI. Yang et al. / arXiv, 2022

Спектр протозорі, отриманий за допомогою MIRI. Yang et al. / arXiv, 2022

Що побачили?

«Джеймс Вебб» спостерігав за IRAS 15398−3359 у липні за допомогою своєї камери MIRI, яка працює у середньому інфрачервоному діапазоні. Це дало астрономам можливість ідентифікувати кілька різних видів крижаних частинок, які містили зокрема воду, вуглекислий газ, аміак, метан, метанол, а також складніші органічні сполуки, як-то CH₃CHO та C₂H₅OH. Крім того, деякі особливості спектру крижинок вказують на присутність NH⁺₄, HCOO⁻ та HCOOCH₃.

Також отримані спектри видали і газоподібний вуглекислий газ та водяну пару, які можуть належати молодому протопланетному диску зорі. Це вкотре підтверджує безпрецедентні можливості «Джеймса Вебба» для науки.

Як народжуються зорі

🟡Наприклад, нещодавно з'ясувалося, що «жовті кульки» нашого Чумацького шляху є регіонами утворення зірок

👁️Також безліч областей зореутворення роздивився нещодавно і «Джеймс Вебб» на своєму найбільшому на сьогодні огляді неба

🕳️ А у сприянні народженню зірок у карликовій галактиці запідозрили чорну діру