«Джеймс Вебб» припинив роботу інструмента NIRISS через збій

Інфрачервоний телескоп «Джеймс Вебб» припинив спостереження за допомогою свого інструмента NIRISS через збій у програмному забезпеченні. Для інструментів телескопа це вже друга поломка. Як пише на сайті NASA команда телескопа, над пошуком причини збою агентство працює спільно з Канадською космічною агенцією. Заплановані з використанням інструмента спостереження перенесуть.

Інструмент NIRISS. NASA

Інструмент NIRISS. NASA

Що сталося?

Команда космічного телескопа «Джеймс Вебб» повідомила, що була вимушена скасувати всі спостереження з використанням інструмента NIRISS. Як пише NASA, 15 січня вони зіткнулися з високим часом очікування відповіді від камери NIRISS. Загрози роботі інших інструментів це не несе, однак наразі використовувати NIRISS неможливо. Над рішенням агенція працює спільно з Канадською космічною агенцією, що займалась розробкою інструмента.

Що це за інструмент?

На борту «Джеймса Вебба» працює чотири наукові інструменти: камера для спостережень у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні NIRCam, спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону NIRSpec, інструмент MIRI, який містить і камеру, і спектрограф для середнього інфрачервоного діапазону, а також інструмент FGS/NIRISS, у який входить датчик для наведення телескопа, безщілинний спектрограф і камера.

Інструмент NIRISS. NASA, ESA, CSA

Інструмент NIRISS. NASA, ESA, CSA

Чутлива до інфрачервоного ближнього та середнього інфрачервоного діапазону (довжини хвиль у 0,6-5 мікрометра) камера дає можливість астрономам вловлювати світло від далеких галактик, а також вивчати атмосфери екзопланет. Зокрема за допомогою NIRISS «Джеймс Вебб» відшукав сліди води в атмосфері екзопланети WASP-96 b, що знаходиться на відстані 1 150 світлових років від нас. А також знайшов діоксид сірки в атмосфері гарячого сатурна WASP-39b, який допоможе дослідити, як на планети впливають їхні батьківські зорі.

Раніше у роботі «Джеймса Вебба» також траплялися збої. Через поламку майже два місяці не працював інструмент MIRI, який відповідає за спектроскопію середньої роздільної здатності в інфрачервоному діапазоні випромінювання. Також інструменти телескопа переводили у безпечний режим через збій у системі керування орієнтацією обсерваторії, що змусило протягом місяця ставити деякі заплановані спостереження на паузу.