Інженери навчили дрон стрибати, щоб економити заряд батареї

Телескопічна нога, яка висувається при доторку до поверхні, допомогла дрону розвинути у стрибку швидкість у 2,38 метра на секунду — більшу, ніж у всіх роботів, що здатні стрибати. Утім, основною метою інженерів доповнити дрон кінцівкою була не швидкість стрибків, а можливість з їхньою допомогою зекономити на заряді акумулятора безпілотника, який він витрачає на польоти. Цієї мети також вдалося досягнути: за допомогою стрибків запасу акумулятора дрона вистачило на 20 хвилин, тоді як без стрибання, всього на шість. Про розробку вчені розповіли у журналі Science Robotics.

Дрон стрибає по кампусу університету. Tech Xplore / YouTube

Дрон стрибає по кампусу університету. Tech Xplore / YouTube

Чим стрибки допомагають дрону?

Зазвичай, щоб дістатися пункту призначення, дронам не обов'язково було б пролітати весь шлях, — його можна проїхати, або прострибати, як у випадку дрона Hopcopter, який розробили вчені Міського університету Гонконгу. Завдяки стрибкам 35-грамовий безпілотник може не витрачати велику кількість енергії на роботу гвинтів, зберігаючи її для тих частин маршруту, де без польоту не обійтися. При цьому більшості перешкод стрибки дозволять оминути, адже нога здатна підняти Hopcopter на висоту у 1,62 метра.

Hopcopter достатньо лише торкнутися ногою якоїсь поверхні — горизонтальної чи вертикальної — й відштовхнутися завдяки пружинному механізму. Контролюють приземлення на ногу і стрибки алгоритми, що стабілізують положення дрона, збираючи дані про положення Hopcopter й повітряні потоки навколо. Розробники сподіваються, що їхня ідея дозволить дронам працювати довше і без великих акумуляторів, що стане у пригоді, наприклад, під час спостережень за природою.

  • Зекономити на енергії дрони можуть і якщо, наприклад, зачіплятимуться за речі навколо, щоб не крутити гвинти для утримування на місці. Таку ідею втілили зокрема за допомогою присосок на безпілотнику, якими він приклеюється до стін і скель.