Дрон облетить лінії електропередач і постежить за їхньою справністю

Американські інженери створили технологію виявлення несправних кабелів ліній електропередач: для цього потрібен дрон, оснащений сенсорами, а також машинне навчання, яке виявлятиме аномалії. Крім того, дрон зможе відстежувати поширення лісових пожеж, які також можуть спричинятися несправним обладнанням, повідомляє Національна лабораторія Оук-Ридж США.

Oak Ridge National Laboratory

Oak Ridge National Laboratory

Дослідники Оукридзької національної лабораторії, яка підпорядковується Міністерству енергетики США продемонстрували сенсорну систему для дронів, які дозволять їм не лише безпечно облітати лінії електропередач, а і стежити за їхньої справністю. Для цього дрон оснастили датчиками тепла, мікрофонами та камерами, а також алгоритмом для розпізнавання отриманої у польоті інформації. Так дослідники розробили алгоритм, який може розрізняти шум від гвинтів дрона та потріскування ліній електропередач, яке вкаже на скачки напруги, іскріння і дугові та коронні розряди, що можуть спровокувати пожежу.

Подібну систему оповіщення можна було б розмістити і на самому обладнанні ЛЕП, однак саме дрон є дешевим і надійним способом одразу локалізувати місце несправності, зокрема за допомогою камер на борту. Як повідомляє лабораторія, дрон також випробували і за межами прямої видимості для операторів, що продемонструвало здатність системи працювати на великих відстанях. Крім того, дрон оснащений і тепловими датчиками, які окрім виявлення надлишкового тепла у з'єднаннях і трансформаторах, дають можливість ідентифікувати полум'я. Дрон з висоти свого польоту виявив палаючі банки з гелієм, які дослідники розкидали для експерименту.

Oak Ridge National Laboratory / YouTube

Сьогодні антропогенні чинники провокують все більше масштабних лісових пожеж. Нещодавно ми розповідали, як згідно з підрахунками, принаймні 40 пожеж за чотири роки у США спричинили уражені струмом птахи.

Дрони у природі

🦇 Захищений піною від зіткнень дрон зможе досліджувати печери

🐦Дрон із пташиними ніжками може сидіти на гілках та спостерігати за довкіллям

🤽А дрон-причепа може чіплятися до скель та інших роботів навіть під водою та брати участь у дослідженнях морського життя