Доісторична риба повернулася у воду після того, як пристосувалася до суші

Американські палеонтологи описали новий вид тварин, які одними з перших серед хребетних стали освоювати наземне середовище. Однак доісторична риба, названа Qikiqtania wakei, відрізнилася тим, що після розвитку пристосувань до суші знову повернулася до водного життя, пишуть автори в журналі Nature.

Художня реконструкція Qikiqtania wakei (яскравий, у центрі) та Tiktaalik roseae (більші, сірі). Alex Boersma

Художня реконструкція Qikiqtania wakei (яскравий, у центрі) та Tiktaalik roseae (більші, сірі). Alex Boersma

Історія наземних хребетних почалася приблизно 400 мільйонів років тому, коли деякі риби стали освоювати сушу. Розвиваючи все нові пристосування, які допомагали виживати поза водою, вони дали початок усім хребетним тваринам, що нині населяють сушу, зокрема людині. Утім, схоже, що не всі з них побачили у наземному житті явні вигоди та повернулися до водного життя. Про це свідчить знахідка науковців Чиказького університету та їхніх колег, описана у новому дослідженні.

Мова йде про лопатеперу рибу (Sarcopterygii), знайдену в Канаді разом із її родичкою, більш відомою твариною, що має риси як риб, так і наземних хребетних — тіктааліка (Tiktaalik roseae). Рештки тварини вказали, що вона представляє не лише новий для науки вид, а й рід. Її назвали Qikiqtania wakei, де родова назва позначає традиційну назву регіону походження, а видова назва дана в пам'ять про біолога Девіда Вейка (David Wake). Тварина вирізнялася поміж інших споріднених видів морфологією схожої на бумеранг плечової кістки, яка більш властива амфібії, тобто наземному хребетному, елджинерпетону (Elginerpeton pancheni). Проте у неї відсутні структури для прикріплення м'язів, завдяки яким тварина могла б ефективно підіймати своє тіло та рухатися на суші. Водночас вивчення вказало, що грудні плавці Q. wakei чудово підходять для плавання. Дослідники зробили висновок, що перед ними тварина, яка почала пристосовуватися до життя на суші, але в якийсь момент еволюції знову повернулася до водного середовища.