Чотириногий робот ANYmal навчився паркуру

Чотириногий робот-собака ANYmal продемонстрував навички паркуру — пострибавши, забравшись на високі поверхні, та пролізши під низькими, самостійно обираючи шлях. Досягти нових умінь роботу допомогла нейромережа, що імітує прийняття рішень реальними паркурщиками при виборі шляхів здолання перешкод. Досягнення робота опубліковані у журналі Science Robotics.

Паркур ANYmal. ETH Zurich

Паркур ANYmal. ETH Zurich


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як робособаці вдалося освоїти паркур?

Чотириногі роботи хоч і з'явилися через натхнення справжніми звірами, однак їм бракує спритності, властивої реальним тваринам. Намагаючися покращити спритність роботів, інженери створили нову нейромережу, яка має три ключові модулі, присвячені контролю сприйняття, пересування та навігації в ANYmal. При їх створенні вони послуговувалися тим, як люди приймають рішення при виконанні екстремальних трюків. Спершу ANYmal навчався рухатися крізь перешкоди у симульованому просторі, а відтак його пустили показати навички в реальних умовах.

Паркур ANYmal. ETH Zurich

Паркур ANYmal. ETH Zurich

ANYmal показав примітивний паркур з новою для себе спритністю, долаючи шлях на швидкості 2 метрів на секунду. Він застрибував на ящики, перелізав їх та пробирався під ними на тестовій арені. Вчені сподіваються, нова нейромережа допоможе підготувати робота до долання важких місцевостей, як-от пробиратися зруйнованими будівлями в пошуках потерпілих.

Інші вміння робота ANYmal

⚖️ Раніше робот показував, що вміє справно шукати точки опори на сходах

🚪 Також він навчився відкривати двері ногою

🗺️ А разом із дроном він ефективніше дослідив підземелля