Робот відчинив двері й увімкнув світло ногою

Інженери навчили чотириногого робота ANYmal використовувати одну зі своїх ніг як руку. Тепер він ногою прочиняє двері, натискає на вмикач світла, відкриває холодильник та навіть носить рюкзак. Про нові вміння робота вчені розповіли у статті на arXiv.

Різні двері й речі, з якими робот взаємодіє ногою. Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому б не дати роботу руку?

Чотириногі роботи значно виграють у двоногих, коли йдеться про біг, перестрибування перешкод і носіння вантажу. Але це ж і обмежує їх у діях, бо самими ногами багато корисних задач лишаються недоступними для них, і такі роботи потребують допомоги людей. Ряд компаній, зокрема китайська Unitree, вже розміщували на своїх чотириногих роботах руки. Але це не лише додаткова вага, а й навантаження на його алгоритми руху, які мають контролювати й баланс робота, і рухи руки на ньому.

Скористатися вже наявною у робота кінцівкою спробували дослідники Швейцарської вищої технічної школи Цюриха. Для цього вони розробили алгоритм руху на основі навчання з підкріпленням, який відповідає за рух ноги, що стала «рукою», а також стежить, щоб решта кінцівок не давали роботу впасти. Поки самостійно робот не може обрати, з чим йому взаємодіяти — ним керують оператори. Але на «руці» він витримує вантаж до двох кілограмів і колись зможе з її допомогою працювати на виробництвах, брати участь у дослідницьких і пошуково-рятувальних місіях.

  • Відчиняти двері нещодавно навчився й інший робот. На відміну від ANYmal він має лише руку, але нею може самостійно правильно користуватися майже будь-якими дверними ручками.