Біотехнологи виростили в лабораторії куряче філе з текстурою звичайного м’яса

Біотехнологам вдалося в лабораторії виростити з клітин м’ясо з текстурою звичайного, з орієнтованими в один бік волокнами та достатньою товщиною. Це зробили завдяки порожнистим напівпроникним волокнам, які виступали як штучні капіляри та насичували клітини поживними речовинами. Хоча науковці не спробували створене куряче філе на смак, машинні тести показали, що воно гарно жувалося та мало відповідний м’ясу вміст смакових сполук. Дослідження опублікували в журналі Trends in Biotechnology.

Вирощене в лабораторії філе до (зліва) і після (справа) видалення з нього волокон. Nie et al. / Trends in Biotechnology, 2025

Вирощене в лабораторії філе до (зліва) і після (справа) видалення з нього волокон. Nie et al. / Trends in Biotechnology, 2025

Як вирощували м’ясо в лабораторії?

Великою проблемою вирощування м’яса в лабораторії є те, що внутрішні його частини погано насичуються поживними речовинами та зрештою відмирають, через що неможливо виростити достатньо великий шматок. Тому науковці розробили порожнисті волокна, подібні до тих, які використовують для штучного очищення крові — гемодіалізу.

На поверхню цих волокон нанесли білок колаген і клітини-попередники м’язових, а потім занурили у рідке поживне середовище. Завдяки цьому вдалося уникнути відмирання внутрішніх клітин й утворення шматка курячого філе товщиною два сантиметри. Як зазначають науковці, технологію можна збільшити в масштабах, додаючи нові волокна, щоб отримати більші шматки м’яса. Крім того, впливаючи на розташування волокон, можна отримати м’ясо з різною текстурою та жорсткістю.

Як просувається вирощування штучного м’яса

🦆 В лабораторії навчилися створювати навіть такі делікатеси, як французька страва з пташиної печінки фуа гра. Для цього звичайну качину печінку обробили жиром замість традиційного перегодовування птахів.

🐱 А Сполучене Королівство стало першою в Європі країною, яка дозволила використання вирощеного в лабораторії м’яса для виготовлення корму для тварин.

🍚 Корейські дослідники створили поживнішу альтернативу звичайному рису: вона містить клітини яловичини, але при цьому коштує в шість разів менше за звичайне м’ясо.