Археологи знайшли намисто привілейованої англосаксонки VII століття

Під час розкопок у Нортгемптоншир археологи відшукали коштовні прикраси VII століття, які належали привілейованій жінці. Її останки не збереглися, однак одна з прикрас — дорогоцінне намисто з золота, скла, гранату і римських монет — може бути найдорожчою прикрасою цього періоду, коли-небудь знайденою в Британії. Про знахідку повідомляє компанія-забудовник, що планує після завершення розкопок на цьому місці будівництво.

Знайдене намисто. MOLA

Знайдене намисто. MOLA

Що знайшли?

У графстві Нортгемптоншир відшукали, можливо, найдорожчу з відомих прикрасу англосаксонського періоду. Це намисто з 30 бусин та підвісок, що виготовлені з римських монет, золота, скла, гранату і напівдорогоцінного каміння. Знайти його вдалося археологам з Лондонського музею археології (Museum of London Archaeology, MOLA), що проводили розкопки на місці майбутнього житлового будівництва. Датують знахідку 630–670 роками нашої ери — у цей період у цьому регіоні Англії існувало англосаксонське королівство Мерсія.

Кому належали скарби?

Прикраса лежала у похованні жінки, яка до наших днів не збереглася — лише невеликі фрагменти її емалі. Окрім намиста на місці поховання також виявили мідну тарілку та два прикрашених горщики, а рентгенівське дослідження могили видало ще і відлитий зі срібла хрест, прикрашений людськими зображеннями. З огляду на це археологи припускають, що жінка мала високих соціальний статус та, можливо, була членом королівської родини чи настоятелькою в монастирі.

Археологічні знахідки в Англії

💀У графстві Кембриджшир археологи відшукали скелет розіп'ятого римлянами чоловіка. Це перше свідчення розп'яття давніми римлянами на території Великої Британії

🍆 А на місці давньоримського поселення Віндоланда на території Великої Британії дослідники знайшли давньоримське графіті. Це фалос з образою