У Польщі знайшли 400-річні рештки жінки-«вампіра» з серпом на шиї

Археологи відкопали у Польщі рештки жінки з XVII століття, яка була похована як «вампір». Зокрема, над шиєю померлої розмістили серп, щоб запобігти підняттю тіла з могили після смерті, зазначає Daily Mail.

Рештки жінки-«вампіра». Miroslaw Blicharski, Aleksander Poznan / Nicolaus Copernicus University in Torun

Рештки жінки-«вампіра». Miroslaw Blicharski, Aleksander Poznan / Nicolaus Copernicus University in Torun

Що означає жінка-«вампір»?

У давнину, особливо в Східній Європі, поширеним було вірування про людей, які після смерті повставали, але в образі лихих істот, і тероризували живих. Шанси на оживання вважалися вищими у тих, хто помер завчасно, наприклад, через самогубство або став жертвою загадкових тоді епідемій, або просто мав нетипову зовнішність. Щоб запобігти поверненню до світу живих, тіла таких людей вимагали особливого поховання, яке б мінімізували можливість вийти з могили. Їх могли розчленовувати, прибивати металевим колом, ховати вниз обличчям, роздроблювати каменем, спалювати або, як у випадку з новою знахідкою польських археологів з Університету Миколая Коперника, розміщувати серп навколо шиї.

Кого мав спинити серп?

Дослідники займалися розкопками у польському селі Пень Підкарпатського воєводства на місці кладовища, датованого XVII століттям. У процесі вони натрапили на рештки жіночого тіла з нетиповим для більшості похованням, але яке цілком відповідає традиційному поводженню з тодішніми «вампірами».

Жінку розмістили в могилі із серпом, прибитим над її шиєю. Лезо було повернуте до тіла і, таким чином, мало стримати «вампіра», коли він пробував би піднятися, відрізавши йому голову або принаймні пошкодивши шию, вважають дослідники. Іншим запобіжним заходом було розміщення закритого навісного замка на лівому великому пальці ноги померлої.

Рештки жінки-«вампіра». Miroslaw Blicharski, Aleksander Poznan / Nicolaus Copernicus University in Torun

Рештки жінки-«вампіра». Miroslaw Blicharski, Aleksander Poznan / Nicolaus Copernicus University in Torun

Вчені мало знають про те, кому належали рештки й чому з ними так обійшлися. Утім, на голові жінки збереглися залишки рідкісної й дорогої за тих часів шовкової тканини, що вказує на високий соціальний статус. Водночас її могли запідозрити у вампіризмі, а тому й перестрахуватися, що вона залишиться мертвою, через особливості зовнішності — один із передніх зубів жінки явно випирав уперед.