Американські вчені запропонували вирощувати кістки і м'язи зі стовбурових клітин із сечі

Американські дослідники виявили високий потенціал стовбурових клітин із сечі до утворення різних типів клітин. Їхні досліди вказують, що ці клітини, особливо із теломеразною активністю, можуть перетворюватися на клітини скелета, м'язів та епітелію сечових шляхів, причому мають низьку схильність до утворення пухлин. Дослідження оприлюднене в журналі Frontiers in Cell and Developmental Biology.

iStock

iStock

Що такого у стовбурових клітинах із сечі?

Стовбурові клітини розглядають як важливий матеріал у регенеративній медицині, здатний відновити пошкоджені органи та тканини. Частіше їх добувають із кісткового мозку чи інших внутрішніх тканин і тому процедура є інвазивною. Утім, кілька років тому науковці Університету Вейк-Форест із колегами виявили стовбурові клітини у людській сечі, з якої значно простіше та зовсім не травматично їх ізолювати. При цьому, вони показали високий потенціал до проліферації, даючи змогу виростити за місяць популяцію із 6,4х10⁷ клітин усього з однієї клітини. Вчені продовжили вивчати можливості використання цих клітин і тепер зосередилися на їхній теломеразній активності.

Що за теломеразна активність і чому вона важлива?

Фермент теломеразу, яка забезпечує відновлення теломер, пов'язують із довголіттям, причому як окремих клітин, так і всього організму. Зокрема, вона має критичну роль у здатності стовбурових клітин самооновлюватися, проліферувати та, можливо, диференціюватися. Але у багатьох інших стовбурових клітин, зокрема з кісткового мозку, активність теломерази низька або й не виявляється. Ось чому науковці подумали про важливість вивчення цього аспекту у стовбурових клітин із сечі.

Що нового з'ясували про стовбурові клітини з сечі?

Вчені досліджували клітини в зразках сечі десятьох здорових чоловіків віком від 25 до 57 років. Загалом у 70 відсотків стовбурових клітин сечі вчені виявили теломеразну активність, хоча відсоток був більшим в молодших учасників. Ці клітини, у порівнянні з тими, що не проявили активності теломерази, проявили швидше зростання клонів, незалежно від віку донора, і краще перетворювалися на клітини м'язів, кісток та епітелію сечовивідних шляхів. Попри це та теломеразну активність, стовбурові клітини з сечі під час множинних поділів не набували злоякісних рис, зокрема не розросталися у пухлини при їх трансплантації живим мишам.

Зважаючи на здатність перетворюватися у різні типи клітин та низьку схильність до утворення пухлин, як це властиво деяким іншим стовбуровим клітинам, автори вважають стовбурові клітини з сечі безпечними для використання у клінічній практиці. Наступні дослідження покажуть, чи це так і наскільки доцільний такий підхід.

У нас є окремий матеріал, де ми детальніше розбираємо способи отримання стовбурових клітин та їх використання у медицині.

теломер
Нуклеотидні послідовності на кінцях хромосом, що захищають генетичну інформацію, але схильні вкорочуватися із кожним поділом клітини.