Алгоритм штучного інтелекту успішно виявив глисти у калі людей

Науковці натренували алгоритм штучного інтелекту виявляти у мікроскопічних знімках калу яйця паразитичних гельмінтів. Залежно від виду паразита, алгоритм успішно визначив присутність інфекції у 76-92 відсотках випадків, коли її помітив досвідчений лаборант. Водночас у 79 випадках, або 10 відсотках, машина визначила інфекцію, коли її пропустив медичний працівник. Науковці сподіваються, що це допоможе ефективніше та дешевше діагностувати гельмінтні інфекції у пацієнтів з будь-якої точки світу. Дослідження описане у журналі PLOS Neglected Tropical Diseases.

Яйця гельмінтів, які виявив ШІ у зразках калу. Johan Lundin et al. / PLOS Neglected Tropical Diseases, 2024

Яйця гельмінтів, які виявив ШІ у зразках калу. Johan Lundin et al. / PLOS Neglected Tropical Diseases, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як працює штучний інтелект з яйцями глист?

Для того, щоб алгоритм ШІ мав із чим працювати, мікроскопічні зразки препаратів із людського калу потрібно зняти на камеру та завантажити у хмару, доступ до якої має програма. Таким чином, їй можна представити зразки людей з будь-якої точки світу, де є достатній для цього інтернет.

Щоб протестувати можливості системи, науковці зібрали 1335 зразків калу від школярів у Кенії. У місцевій лабораторії їх підготували та просканували під мікроскопом, а зображення відправили мобільним інтернетом до хмари для ШІ. Алгоритму дали завдання визначити яйця трьох типів поширених у людей кишкових гельмінтів: волосоголовця Trichuris trichiura, анкілостом Ancylostoma duodenale та Necator americanus.

Лише в 1-2 відсотках випадків ШІ виявив інфекцію там, де її не було. На оброблення одного зразка йшло 20-35 хвилин, що не надто ефективно. Утім, науковці пояснюють це тим, що для завантаження використовувався повільний інтернет. З мережею 5G час оброблення можна було б скоротити на 8-17 хвилин, вважають розробники. Технологію продовжать тестувати, щоб визначити її доцільність.

  • Дослідники активно працюють і над створенням вакцини проти гельмінтів. Хоч зробити це важко, допомогти може використання вірусів бактерій, які дозволяють вивчити майже усі білки паразитів як потенційні цілі для вакцини.