Масштабне дослідження за участі 205 тисяч американців виявило, що високе споживання картоплі фрі підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, тоді як запечена, варена картопля або пюре не показали подібного зв'язку. За кожні три порції картоплі фрі на тиждень ризик діабету 2 типу в учасників зростав на 20 відсотків. Водночас заміна картоплі фрі цільнозерновими продуктами здатна знизити ризик діабету майже на такий самий показник. Дослідження опубліковане у журналі BMJ.

У любителів картоплі фрі виявився підвищений ризик цукрового діабету. GIPHY

Чим небезпечна картопля фрі?

Різницю в ризику діабету 2 типу науковці попередньо пояснюють самим методом приготування овочу. Глибоке смаження, характерне для картоплі фрі, призводить до утворення шкідливих сполук, таких як кінцеві продукти глікації та гетероциклічні аміни, які пов'язують зі збільшенням ризику діабету 2 типу. Крім того, картопля сама по собі має високий глікемічний індекс, що може спричиняти різкі стрибки рівня глюкози та інсуліну. Це теж може відігравати роль у розвитку інсулінорезистентності.

При цьому заміна трьох порцій картоплі фрі на тиждень цільнозерновими продуктами, крім бурого та білого рису, зменшувала ризик діабету 2 типу на 19 відсотків. У випадку з запеченою, вареною картоплею чи пюре ризик зменшувався на 4 відсотки. Автори пояснюють, що цільнозернові продукти мають нижчий глікемічний індекс та глікемічне навантаження, а також багаті на клітковину, поживні речовини та біоактивні сполуки, які сприяють покращенню контролю рівня цукру в крові та зменшенню запалення й окиснювального стресу.

Що їсти (та не їсти), щоб уникнути діабету

🧂 Хоч діабет проявляється порушенням рівня цукру у крові, з ним пов'язують і споживання кухонної солі. Так, у схильних досолювати страви людей ризики діабету вищі на 11-28 відсотків.

🥤 Солодці напої ж назвали винуватцями 10 відсотків нових випадків діабету 2 типу у 2020 році.

🍖 Допомогти запобігти діабету може й уникання сильно обробленого м'яса, як-от сосиски та ковбаси, а також червоного м'яса.

🍫 Але приємнішою профілактикою виявилося споживання шоколаду. П'ять і більше порцій чорного шоколаду на тиждень було пов'язане з нижчим на 21 відсоток ризиком діабету.